Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zemřela Margaret Thatcherová (†87): Železnou lady zabila mrtvice

Autor: ljš - 
8. dubna 2013
13:58

Velká Británie je v slzách. Železná lady Margaret Thatcherová (†87) odešla do nebe. Bývalá britská premiérka dnes ráno zemřela po záchvatu mrtvice.

"S velkou bolestí v srdci musíme oznámit, že Carol a Mark Thatcherovi dnes ztratili svou matku baronku Thatcherovou, která odešla tiše po záchvatu mrtvice," řekl BBC mluvčí bývalé premiérky Lord Bell.

Milovaná politička trpěla v posledním desetiletí vážnými zdravotními problémy a musela být několikrát hospitalizována a trpěla značnými výpadky paměti.

"Královna je velmi zarmoucena zprávou o smrti baronky Thatcherové a zašle rodině soukromý kondolenční dopis s vyjádřením soustrasti," řekl deníku Daily Mail mluvčí Buckinghamského paláce. "Ztratili jsme velkou vůdkyni, velkou premiérku a velkou Britku," reagoval na smrt Thatcherové současný premiér David Cameron.

Železná lady

Thatcherová byla vůbec první ženou, která v Británii usedla do premiérského křesla. Do Dolní sněmovny byla zvolena už v roce 1959 za Konzervativce. V předčasných volbách v roce 1979 se stala ministerskou předsedkyní a ve své funkci setrvala až do roku 1990.

Za svou velmi tvrdou zahraniční politiku vůči Sovětskému svazu si v tamních novinách Rudá hvězda vysloužila přezdívku Železná lady, která ji provázela až do smrti. Na domácí půdě prosazovala politiku nízkých daní, omezení imigrace a snižovaní vlivu odborů.

Margaret Thatcherová si servítky nebrala:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

versutus ( 9. dubna 2013 19:54 )

Reaganovi a Thatcherové vděčíme za pád železné opony. Tito dva politikové svou neústupnou a tvrdou zahraniční politikou vůči SSSR přivedli kremelské vládce k rozumu a k jednacímu stolu. SSSR uzbrojili a vyhráli tak studenou válku. Vzpomínám si, jak jsme na chmelové brigádě oslavovali s klukama vylodění vojsk Spojeného království na Falklandech. Čest její památce! Na tom nemůžou ani nenávistné příspěvky komunistů nic změnit.

namoroman ( 9. dubna 2013 15:15 )

Skoro Přesně

stupidus ( 9. dubna 2013 14:56 )

Už jsi někdy viděla chlupatou vagínu ty krávo komunistická???

krupan10 ( 9. dubna 2013 08:33 )

v tomto s Vámi nemohu naprosto souhlasit, tohle přirovnání může udělat jenom blb.

krupan10 ( 9. dubna 2013 08:31 )

M.Thatcher byla tvrdá politička, každý ji rád neměl, ale postavila Anglii na nohy..............Možná, kdyby se Klaus rozpovídal o tom, jak některé věci u nás probíhaly a jak to prezentovala média, možná byste se divili i ušima a třeba byste ho zase tak moc neodsuzovali

Zobrazit celou diskusi