Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bývalý primář osahával tři malé děti: Soud potvrdil, že musí na léčení

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
8. dubna 2013
11:30

Tři děti si musely kvůli chování bývalého primáře zubního oddělení benešovské nemocnice prožít několik minut hrůzy. Podle soudu je lékař v ordinaci osahával, byl ale díky vážné nemoci nepříčetný, proto mu byla nařízena léčba. Tu však muž zatvrzele odmítal, soud však jeho odvolání zamítl.

Nejvyšší soud  odmítl dovolání bývalého primáře zubního oddělení benešovské nemocnice, jemuž justice kvůli údajnému pohlavnímu zneužití tří dětí nařídila ochrannou léčbu. Podle obžaloby lékař osahával jedenáctiletou pacientku a dvě sedmiletá dvojčata, dívku a chlapce. Soudy dospěly k závěru, že se činy staly, ale muž kvůli nepříčetnosti není trestně odpovědný. Lékař byl tedy pravomocně zproštěn obžaloby, ale přesto podal dovolání - nesouhlasil s nařízenou léčbou.

Amnézie

Podle znalců je nejpravděpodobnějším vysvětlením lékařova chování několikahodinová porucha chování spojená s plnou nebo částečnou amnézií, způsobená vážným onemocněním. V daném okamžiku muž pozbyl ovládací i rozpoznávací schopnosti. Okresní soud v Benešově stanovil lékaři jednak sexuologickou, jednak neurologickou léčbu. Krajský soud v Praze pak ponechal v platnosti už jen ochrannou neurologickou léčbu.

"Nejvyšší soud ČR se ztotožnil s názorem odvolacího soudu, že obviněný jednal ve stavu globální amnézie, jehož příčina byla neurologická a pobyt obviněného na svobodě bez uložení adekvátní ochranné léčby by byl bezesporu nebezpečný. Opakování takového stavu nelze vyloučit a nelze mu ani předejít, jak vyplývá z výslechu znalců," stojí v usnesení NS. Nařízená ochranná léčba nemá podle dostupných informací v tomto případě ústavní formu.

Soud uvěřil dětem

Události, kvůli nimž lékař stanul před soudem, se staly v roce 2010. Stomatolog prý nejdříve odvedl do lékařského pokoje jedenáctiletou dívku, přiměl ji, aby se svlékla, a prohmatával ji na tříslech, z boku na prsou a v podpaží a také jí údajně vsunul prst do vaginy a konečníku. Odpoledne pak údajně vyšetřoval sedmileté sourozence. Dívce prý prohmatával břicho, podpaží a třísla, chlapci možná sahal i na přirození.

Lékař obvinění popíral. V minulosti vypověděl, že první pacientka byla vyplašená a nemluvila. Chtěl ji prý rozptýlit, aby se dozvěděl, kde a co ji bolí, proto ji údajně vzal stranou. V druhém případě prý dětem, které běhaly po chodbě, ukázal nové pracoviště pohotovosti. Benešovský soud uvěřil výpovědi dětí. Chování lékaře podle soudu ovlivnil jeho nepříznivý zdravotní stav.

londynskypes ( 8. dubna 2013 20:05 )

trauma uz maji za sebou na internetu toho nasly uz davno daleko vic

defakto ( 8. dubna 2013 13:38 )

To je svins.tvo! Kdo ví kolik dětí vlastně zeužil ! Ne každý se s tím pochlubí . Tak prý byl nepříčetný , to je ale hovadina a jako nepříčetný mohl spravovat zuby ? Je to pedofil jak prase, měl by mět zákaz pracovat s dětmi a platit odškodné ! Ty děti mohou mít z tohto "zážitku" celoživotné trauma ! A co zdravotní sestřička ta byla slepá a hluchá , nebo byla taky nepříčetná ? Oba zavřít až zčernaj !

mrum ( 8. dubna 2013 13:18 )

Jak mohl v takovém stavu ordinovat? Pokud byl způsobily k výkonu svého povolání, tak příčetný být musel. Nařídit léčbu, zavřít a zakázat výkon profese, když je v globální amnezii a neví, co dělá, jak může někomu vrtat zub????

sachmet ( 8. dubna 2013 12:57 )

To se mi snad zdá. Protože byl lékař, tak je nemocný! A soud uvěřil dětem - ještě aby ne! Místo toho, aby tomu hnusákovi napařil kriminál, tak se ho ještě budou ptát - jestli chudinka nemocný bude ochotný absolvovat léčbu!? Zavřít by patřil a zákaz výkonu práce dětského zubaře!

peterwilliams ( 8. dubna 2013 12:42 )

to je divny ze pro pedofily maji novy nazev nemoci a je to vubec pravda

Zobrazit celou diskusi