Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mapa chudoby: Tady se žije v Česku nejhůř!

Loni bylo přiznáno 731,7 tisíce dávek. A peníze rychle docházejí.
Loni bylo přiznáno 731,7 tisíce dávek. A peníze rychle docházejí.  (Autor: Infografika Blesk)
Autor: poe, Jan Exner - 
8. dubna 2013
11:58

Jak vypadá mapa republiky podle počtu dávek chudým domácnostem? Do jakých regionů stát nejvíc přispívá? Taková data shromáždil deník Insider a vyplývá z nich, že největší podpory se dostává oblastem na severu Čech a Moravy.

Třeba v okresech Most a Děčín podle čísel získaných z ministerstva práce připadá nějaká dávka na každou třetí domácnost. Celkově bylo loni vyplaceno 731,7 tisíc dávek! Ale ty opravdové problémy teprve mohou přijít!

Ministerstvu práce a sociálních věcí totiž chybí desítky miliard korun na výplatu sociálních dávek, z toho až čtyři miliardy korun na dávky v hmotné nouzi.

Nuzota?

Také v relativně bohatém Německu statistiky evidují chudobu. A ta se týká jednoho ze šesti tamních obyvatel (průměr v EU je 16,9 procenta)! Ovšem lidé se tam do nouze dostávají, pokud mají příjem 285 650 korun (11 426 eur) za rok nebo 23 800 korun (952 eur) měsíčně. Chudoba zde tedy začíná na hranici, která téměř odpovídá průměrné české mzdě.

Mapa chudoby Mapa chudoby | Infografika Blesk

mnpv ( 9. dubna 2013 07:10 )

Jj mladá rodina bez svadby je na tom o tisíce každý měsíc mlépe než klasická. Sociálka doplácí až do 70% nákladů na bydlení, mimo jiné samozřejmě. Nikde neexistuje žádná norma jak velký může byt být. Matka se dvěmi dětmi si klidně pronajme 100m2 byt, bydlí tam i s otcem svých dětí ale ten je tam každý den jenom na "návštěvě" jinak je hlášený u svých rodičů. Tak jenom na dávkách na bydlení dostanou 7 tis. měsíčně. Paní je na ÚP, protože jí žádné zaměstnání nevyhovuje, jelikož se stará "sama" o děti. Ale neustále běhá po úřadech a vyřizuje peníze. Je profesionálka, mladší dítě bude mít devět roků, dělá to už dlouho. K obědu jí přivezou pizzu, v ruce má neustále Marllborko. Jinak určitě sedí u internetu a nadává jak se má špatně. Je bílá a takových jako ona jsou spousty.

kamii ( 8. dubna 2013 21:09 )

To určitě, ale když si tzv. dole celý život, tak asi někde bude chyba, ne ?

kamii ( 8. dubna 2013 21:08 )

Na dávky je u nás dvojí metr. Bohužel ti co něco mají- bydlení, dítě manžela, tato rodina nedostane nic, naopak matky samoživitelky, které jen vypočítavě si nahlásí bydliště jinde než partner dostanou plno dávek. O romech ani nemluvím. Dávky by měly jít starým a nemocným lidem o tom žádná. Dále někomu, kdo přijde o práci a hledá si jinou. Rodičák bych klidně snížila, já dostala 2200 Kč a nyní je 7500 Kč a určitě se dalo vyžít....a naopak bych rodinám co se řádně o děti starají ulevila na daních.Nechápu,proč ve školce plno rodičů neplatí ani školku a ani obědy ? Čím si to zaslouží ? Jsou tady jiné absurdní dávky. Soused našich je cikán a prý mu proplatili na sociálce oblek, řekl, že bude chodit do tanečních. Nikdy tam nešel, ale ten ušmudlanej paragon mu proplatili.

pepazdp ( 8. dubna 2013 21:05 )

Lůza je jistá skupina lidí, lišící se od ostatních způsobem myšlení a dost ubohým příživnickým způsobem života. Člověk buď lůzrem je nebo neni. Ten kdo jím není, těžko se jím stane třeba i v těžké životní situaci.

anka ( 8. dubna 2013 20:51 )

chapu, protoze se o vas ti schopnejsi postarali....

Zobrazit celou diskusi