Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exprezidenta Mandelu propustili lékaři z nemocnice, ležel tam s plicní infekcí

Mandelu propustili po devíti dnech v nemocnici
Mandelu propustili po devíti dnech v nemocnici  (Autor: EPA)
Autor: shp - 
6. dubna 2013
17:09

Konečně je doma! Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela byl dnes propuštěn z pretorijské nemocnice po devítidenní léčbě plicní infekce. Informoval o tom prezidentský úřad. Lékaři jej mohli poslat domů díky výraznému zlepšení jeho zdravotního stavu.

Mandela (94) prodělal plicní infekci, kvůli níž byl minulý týden převezen do nemocnice. Jeho stav se podle průběžných zpráv stále zlepšoval. „Nyní bude v domácím ošetření,“ uvedl v prohlášení úřad prezidenta Jacoba Zumy, který poděkoval lékařům za péči o Mandelu.

Již v prosinci skončil v nemocnici

Nositel Nobelovy ceny za mír pobýval kvůli plicní infekci v nemocnici již v prosinci. Mandela byl za apartheidu vězněn a již tehdy se u něj objevily plicní potíže. V roce 1994 stal prvním černošským prezidentem země. Úřad zastával pět let. Nyní už přes deset let není veřejně aktivní, stále však zůstává morální autoritou.

Jeho smrt by ohrozila demokracii

Mandelův zdravotní stav je ostře sledován, neboť mnozí Jihoafričané se obávají, že jeho smrt ohrozí křehkou stabilitu demokracie v zemi či pokojné soužití různých skupin jihoafrického obyvatelstva.

cityjail ( 6. dubna 2013 18:11 )

Tak to je fakt bomba,že je mu líp,celý noci jsem kvůli němu nespal...

Zobrazit celou diskusi