Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

IKEA stáhla další pokrm z nabídky: V losích lasagních bylo vepřové!

V losích lasagních od společnosti IKEA bylo vepřové.
V losích lasagních od společnosti IKEA bylo vepřové.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, lm - 
6. dubna 2013
12:19

Švédská společnost IKEA zastavila ve svých obchodech v Evropě prodej mražených lasagní s losím masem, protože se v jedné dodávce tohoto výrobku našly stopy vepřového.

Na českém webu IKEA byly ještě dnes dopoledne losí lasagne v nabídce, ale při telefonickém dotazu na jejich dostupnost jedna z pražských prodejen ve stejné době sdělila, že tyto lasagne "jsou již vyprodány". Vyjádření mluvčího české filiálky IKEA se ČTK nepodařilo získat.

Švédský dodavatel vyrobil pro firmu IKEA kolem 10.000 tun losích lasagní. Řetězec podle agentury Reuters jejich prodej zastavil ve svých obchodech v 18 evropských zemích poté, co testy belgických úřadů koncem března odhalily, že výrobek částečně obsahuje vepřové maso.

"V pátek jsme obdrželi potvrzení, že jedna výrobní šarže obsahovala malé množství mletého vepřového, které tvořilo zhruba procento celkového masa ve výrobku," řekla podle Reuters mluvčí IKEA Tina Kardumová. Upřesnila, že špatná dodávka představuje kolem 17.000 balíčků lasagní.

IKEA v únoru podobně zastavila v řadě zemí včetně Česka prodej masových kuliček poté, co testy ukázaly, že výrobky, které měly být jen z vepřového či hovězího masa, obsahovaly až deset procent koniny. Tato skutečnost nebyla provázena zdravotními problémy zákazníků, ale byla hodnocena jako klamání spotřebitele.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi