Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Z chlapců dělal vojáky, z holčiček sexuální otrokyně: Pátrání po zrůdě zastaveno!

Pátrání po zrůdě Konym je zatím neúspěšné: Generála viní ze zotročenítisíců dětí
Pátrání po zrůdě Konym je zatím neúspěšné: Generála viní ze zotročenítisíců dětí  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
3. dubna 2013
17:07

Joseph Kony je uprchlý válečný zločinec, který do své Armády božího odporu naverboval tisíce dětských vojáků a mladé dívky unesl jako sexuální otrokyně. Pátrání po něm se stalo hitem i na YouTube. Africká unie jej však nyní přerušila - je totiž stále neúspěšné. Kde se zrůda ukrývá?

Speciální vojenská jednotka Africké unie zastavila stíhání uprchlého ugandského válečného zločince Josepha Konyho, velitele Armády božího odporu.

Mezinárodní trestní tribunál přitom ugandského generála viní mimo jiné z verbování tisíců dětských vojáků a unášení dívek jako sexuálních otrokyň. Fundamentalistická křesťanská bojůvka také proslula přísným vnitřním řádem - třeba tresty v podobě usekávání končetin.

Po Konym pátraly celkem tři tisícovky vojáků Africké unie i ve Středoafrické republice, kde však proběhl státní převrat a zemi ovládl rebelové, kteří s Unií nespolupracují. Na pátrání se přitom podílí i zhruba stovka amerických poradců. Podle agentury Reuters se všechny strany usilující o dopadení zločince stahují a berou si čas na rozmyšlení další strategie.

Konyho ozbrojenci bojovali s ugandskou vládou asi dvě desetiletí, než je v roce 2005 armáda vytlačila z pozic na severu země. Poté uprchli do džungle na pomezí sousedních států a dále prováděli ve středoafrickém regionu útoky a únosy.

V roce 2012 se pátrání po jejím vůdci Konym stalo internetovou senzací díky videu americké neziskové organizace Invisible Children, které před rokem shlédlo během šesti dnů od zveřejnění 100 milionů lidí. Video se na YouTube dočkalo i českých titulků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi