Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Napětí kvůli jadernému útoku se zvyšuje: Severní Korea nepustila Jihokorejce do společné zóny

Autor: shp, ČTK - 
3. dubna 2013
08:23

Komunistická Severní Korea, která vyhrožuje Spojeným státům jaderným útokem a míří zbraněmi na jejich základny nadále, opět přitvrdila. Do společného průmyslové zóny s Jižní Koreou Kesong nepustila téměř 200 pracovníků.

Ti však podle jihokorejských úřadů nebyli zatčeni, ani nejsou drženi jako rukojmí. Podle všeho se budou brzy moci vrátit domů. Předpokládá se, že továrny v Kesongu, který zbídačené severokorejské ekonomice vydělává ročně dvě miliardy dolarů, jsou nadále v provozu. Rozhodnutí Pchjongjangu zablokovat vstup Jihokorejcům je ale další známkou narůstajícího napětí na Korejském poloostrově.

Jaderný reaktor znovu v provozu

V úterý KLDR oznámila, že znovu uvede do provozu svůj odstavený jaderný reaktor v Jongbjonu. Průmyslová zóna zatím ještě nikdy formálně nepřerušila činnost od svého otevření v srpnu 2000, kdy ho obě země založily jako jednu z forem spolupráce. Sídlí tu 123 společností a zaměstnáno je tu na 50.000 Severokorejců a několik set jihokorejských majitelů a manažerů.

Diktátor hrozí útokem

Mladý severokorejský vůdce Kim Čong-un vyšrouboval napětí na Korejském poloostrově od prosince 2011, kdy nastoupil na místo svého zesnulého otce Kim Čong-ila. Zesílení sankcí OSN si opakovaně vysloužil zkouškami raket dlouhého doletu i novým jaderným testem z letošního února. Svému jižnímu sousedovi i USA pohrozil válkou i jaderným úderem.

centorio ( 4. dubna 2013 01:49 )

itartas,pro tebe,nebit USA,tak ten clanek asi ani nenapises vole, KLDR,neni jen tak nejaka hrozba,to je hrozba rozdmichani valecneho konfliktu svetoveho. rekni me pane itartas,kdyby nebylo USA to koho by jsi kritizoval nebo by jsi vubec zil ? a nasi kluci? to co je pro tebe lepsi s politrukem v zadech s pistoli v ruce,ci polozit ziuvot za neco uzitecnejsiho. a propo vojaci co sli slouzit vlasti jsou si toho vedomi,tak jak jejich rodina,jinac to neni fabrika na penize pane neco za neco.

e.44 ( 3. dubna 2013 11:28 )

Vždyť se na to vymaštěný fanatický vyžraný samolibý komunistický prase Kim Čong-una pořádně podívej, nejlíp na nějakym videu, ono ti pak snad dojde jak to skutečně je

eliska963852 ( 3. dubna 2013 11:02 )

KLDR nedostala žrádlo a luxusní zboží, tak začala vyhrožovat.

reggina ( 3. dubna 2013 10:45 )

Jezisi! Retard ma bludy, to je ten duvod!

itartas ( 3. dubna 2013 08:43 )

nevěřím tomu, že by z ničeho nic SK začala vyhrožovat USA...Amíci musí všude kde je komunismus rejpat ve snaze zase něco vyprovokovat...jestli se něco vymamlasí, tak naši kluci budou muset jít umírat na americká bojiště, hrozná představa

Zobrazit celou diskusi