Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

V Beskydech vytáhla muže z laviny manželka, na Slovensku zavalil sníh Češku!

Horská služba v Beskydech varuje před lavinami (ilustrační foto)
Horská služba v Beskydech varuje před lavinami (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
1. dubna 2013
21:31

Lavinové nebezpečí udeřilo dnes hned dvakrát - v Česku, i na Slovensku. Ve druhém případě spadl sníh náhle a nečekaně na turistickou trasu a zavalil Češku. V Beskydech však podnikl pár nebezpečnou túru po hřebenu. A zavaleného muže pak vyhrabávala manželka!

V Beskydech během neděle připadlo až půl metru sněhu, který navíc napadl na ztuhlý podklad, a tak stále hrozí jeho samovolné sesuvy. Rizikové jsou hlavně vyšší partie jako například oblast Lysé hory či Smrku. Hrozí navíc také nebezpečí polomů, kdy turisty mohou ohrozit padající větve či stromy.

Vyhrabala ho manželka

Horská služba varuje před riskantními túrami, přesto musela v neděli odpoledne pomoci třicetiletému muži, kterého zasypal sníh v prostoru Čertova mlýna nedaleko Pusteven. Jeho manželka, kterou sesuv těžkého sněhu minul, ho však vyhrabala! Přesto na místo vyrazili záchranáři.

"Muž ve sněhu přišel o lyže a hůlky. Pohmoždil si koleno a spolu s ženou se báli dále pokračovat v cestě," uvedl náčelník horské služby Radim Pavlica. Dodal, že členové horské služby muže ošetřili a spolu s ženou transportovali do Kunčic pod Ondřejníkem, kde je předali známým. Až na tuto výjimku se však lidé v Beskydech po vyhlášení lavinového nebezpečí prý chovali o prodlouženém víkendu zodpovědně.

Boj o život ve Slovenském ráji

To ve Slovenském ráji bojovala o život česká turistka, kterou lavina zavalila v oblasti Veľký Sokol. Ženu se podařilo zachránit, ale utrpěla poranění hlavy, žeber a pánve, informovala dnes na svém webu slovenská Horská záchranná služba.

Žena se spolu s dalšími sedmi Čechy nacházela v místě, kde se laviny běžně nevyskytují. I na ni však spadl mokrý těžký sníh a Češku zasypal. Kolegové ji ihned začali vyhrabávat a přivolali záchranáře, kteří ženu ošetřili a dopravili do nemocnice.

Ve Slovenském ráji se přitom neudává stupeň lavinového nebezpečí, stejně jako v ostatních pohořích, kde se laviny zpravidla nevyskytují. Letošní zima je ale netypická a je třeba počítat s pádem lavin i v těchto oblastech, varovala horská služba.

namoroman ( 1. dubna 2013 22:51 )

Aj to modré mě se.re

smvojj ( 1. dubna 2013 22:06 )

To bílé svinstvo zrusme.

Zobrazit celou diskusi