Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Reakce na smrt Petry (†15): Zděšení, slzy, ale i vztek a přání smrti vrahům

Smutek nad smrtí Petry na jihlavské diskotéce, kde dívku naposledy viděli lidé živou
Smutek nad smrtí Petry na jihlavské diskotéce, kde dívku naposledy viděli lidé živou  (Autor: Facebook, Profimedia.cz - Petr Lemberk / Mafra)
Autor: simao, INT - 
31. března 2013
17:06

Z brutality mladých vrahů, kteří připravili o život teprve patnáctiletou Petru, jde mráz po zádech. A mnoho lidí v Jihlavě se těžko brání slzám. Těžko se ale divit tomu, že Petřina rodina reaguje i se vztekem. Nenávistné reakce však vrazi sklízí i na sociálních sítích a Dělnická strana rovnou volá po obnovení trestu smrti.

Nenávistných komentářů se sešla celá řada především na Facebooku. Většina v duchu známého přísloví oko za oko... Pod rouškou relativní anonymity přejí lidé smrt především údajnému iniciátorovi vraždy Petry Michalovi K. "Přeju ti, ať chcípneš v pekle," stojí v záhlaví jedné ze skupin, kam už se přihlásilo přes tisíc lidí.

Dělnická strana volá po trestu smrti

Skloňuje se i otázka veřejného lynčování, či trestu smrti. K ní se vyjádřila na svých stránkách Dělnická strana sociální spravedlnosti, která ve své "Jihlavské výzvě" volá po znovuzavedení trestu smrti.

"Důvodem pro tento krok se stala neustále se zvyšující brutalita pachatelů těch nejzávažnějších trestných činů, kdy se neštítí bez jakýchkoliv zábran vraždit děti, mladistvé a seniory. Posledním případem tohoto druhu byla vražda mladé dívky z Jihlavy, jejímž průběhem byli otřeseni i zkušení kriminalisté," stojí v prohlášení radikální strany, která chystá petici.

Panují obavy z krvavé msty

Policie mezitím důrazně varovala, aby lidé nebrali spravedlnost do vlastních rukou. Jeden z obviněných, Jakub, totiž na rozdíl od svých kamarádů stále setrvává na svobodě. Na údajného iniciátora vraždy Michala a jeho komplice Tomáše však již byla uvalena vazba.

"Když jsem to viděla v televizi, hned se mi vybavilo, že s těma klukama chodila ven, normálně se s nima bavila a oni udělali Pétě tohle," popsala svou reakci televizi FTV Prima zděšená kamarádka Petry.

U řady komentátorů Petřiny vraždy jde sice o plané výhrůžky, ale panují obavy, že by si na vrahy mohl skutečně někdo "vyšlápnout". Policie proto dokonce zadržela Petřina bratrance Martina, který se nechal před televizními kamerami unést a vrahům také sliboval smrt.

O pohřbu se rozhodne po Velikonocích

Za Petru již drželi její kamarádi minutu ticha na diskotéce, odkud zmizela a pak už jí nikdo živou neviděl. U domu, kde byla Petra zavražděna a kde bydlel její vrah Michal K., se zastavují lidé a nosí sem plyšáky a svíčky. A na škole, kam Petra chodila, vlaje černá vlajka.

O pohřbu Petry, jejíž tělo našli na skládce v Henčově u Jihlavy, se přitom bude rozhodovat v úterý. Blesku to prozradil Petřin bratr, který pro vrahy nachází jen těžko jakákoli mírná slova.

Najdou se i tací, co se vrahů zastávají

Jen málo lidí však vyjadřuje k vrahům jakékoliv kladné emoce. Jen členové jejich rodin a opravdu blízcí lidé se snaží pro brutální čin najít jakékoliv ospravedlnění. "Já toho kluka moc dobře znám a jen tak by nikdy neublížil... Muselo se tam odehrát něco, co ho úplně zničilo, co vím, tak ho vydírala," napsala na Facebook Michalova teta.

nojasne ( 2. dubna 2013 17:10 )

Je naprosto šokující, že se někteří z nás nepozastavují nad otázkou, že už v 15 kouřila a přespávala u kamaráda. I když s trestnými činy nesouhlasím, existuje cosi jako prevence. Nikdo nemá právo přejiždět chodce, přesto se rozumný člověk před vstupem do vozovky rozhlídne. Nikdo nemá právo krást, přesto rozumný člověk nebude nechávat peneženku za oknem v autě. Nikdo nemá právo vraždit, přesto rozumný rodič nenechá patnáctiletou holku trajdat po nocích a přespávat u fetujících kluků s kriminální minulostí.

nojasne ( 2. dubna 2013 17:04 )

Neříkejte, že třeba vy pořád stojíte u okna a sledujete, zda sousedi z okna nevyhazují své oběti. V noci nespíte a špicujete uši, zda některý ze zvuků nepochází z právě páchaného násilí ? Jak víte, že tam byl zápas a křik ? Nic takového se nikde nepsalo.

stolda ( 2. dubna 2013 13:16 )

Vražda je to poslední. Ale,dnes čtete ,jak školní děti paří na diskotékách atd.Co rodiče? Vidíme ,jak se chová omladina na veřejnosti,v dopravních prostředcích. Dospěli se kolikrát červenají a nevědí ,kam se dívat.Když jdete kolem školy a je přestávka,tak se škola třepe v základech! Závěr- špatná výchova ,žádný respekt před jakoukoli autoritou.

k999 ( 2. dubna 2013 12:24 )

Za život jaký vedla Petra, by se nemusela stydět protřelá šlap.ka. O průšvih si svým chováním koledovala, výběrem "přátel", alkoholem, drogama, neřízenou volností, bez kontroly a jakýchkoli povinností...

k999 ( 2. dubna 2013 12:00 )

...souhlas, na svůj věk žila velmi nestandartně!

Zobrazit celou diskusi