Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Papež si to zjednodušil: Na Velikonoce zkrátil mši a nežehnal v cizích jazycích!

Autor: ČTK, simao, mokk - 
31. března 2013
13:30

Vypadá to, že dlouhé mše pro nového papeže Františka zrovna nejsou. To dokázal i při Velikonoční vigilii, kdy si několikahodinovou mši zkrátil. Situaci si pak zjednodušil i při tradičním velikonočním poselství, kdy namísto žehnání v desítkách jazyků mluvil pouze v italštině.

Nejprve přišly na řadu obřady Velké noci, které začaly včera po setmění svěcením ohně před bazilikou svatého Petra. Za přítomnosti tisícovek věřících do potemnělého dómu vstoupil papež s hořící svící. Liturgie světel i některá čtení ze Starého zákona si však František zkrátil - v souladu se záměrem neslavit příliš dlouhé mše.

To Františkův předchůdce Benedikt při této nejdelší velikonoční mši řečnil loni přes tři hodiny... Pro nového papeže Františka jsou přitom bohoslužby konané během velikonočních dnů premiérou v úřadu hlavy římskokatolické církve.

Před 250 tisíci lidmi mluvil jen italsky

Ježíšovo zmrtvýchvstání pak křesťané naplno oslavili dnes, na Hod boží velikonoční, kdy František vedl na Svatopetrském náměstí velikonoční mši, vyhlásil velikonoční poselství a udělil požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu).

U předchozích papežů při této příležitosti zaznívaly pozdravy v desítkách jazyků včetně češtiny. Papež Jan Pavel II. po nástupu žehnal ve třiceti jazycích, postupem let v úřadu však tento počet až zdvojnásobil. Až šedesát jazyků pak používal ve velikonočním i vánočním poselství také Benedikt XVI.

Vyzval k míru v Sýrii, i Korei

František si však situaci opět zjednodušil a mluvil pouze v italštině. Čeština tak ve Vatikánu dnes z pódia nezazněla. Papež vyzval svět k míru, zmínil situaci v blízkovýchodním regionu, "milované" Sýrii, v africkém Mali, či KLDR a vyslovil se také proti ničení přírody. Jeho řeči naslouchalo 250 tisíc lidí!

František také odsoudil mimo jiné "nemorální" vyčerpávání přírodních zdrojů. "Pokoj celému světu, i když je rozdělen chamtivostí těch, co se ženou za snadnými zisky, a poznamenán sobectvím, jež ohrožuje lidský život a rodinu," řekl nejvyšší pontifik.

rudyptak48 ( 1. dubna 2013 09:45 )

...obrchujem...

rudyptak48 ( 1. dubna 2013 09:44 )

Kobylo, kdy ty budeš konečně spokojena? Ty bys asi potřebovala ojet nějakým obr***em.

venunka87 ( 1. dubna 2013 07:15 )

měl mluvit jenom Latinsky! Jinak sem teda zvědavej na Zemanův projev jestli bude mluvit všem národům co sou v ČR!! Spíš by mě zajímalo co ta Církev dělá v dnešní době??? Jestli posílá dopisy do Sýrie nebo do KLDR aby uzavřely mír tak to je dost trapný Křížovou výpravu na ně!! to v tý době něco znamenaly!

rudyptak48 ( 31. března 2013 21:17 )

Vám by asi slušely nejvíce Stalinovy gulagy. Tahle země je pro vás až příliš svobodná. Čím užitečným jste lidstvu přispěli vy?

rudyptak48 ( 31. března 2013 17:53 )

Kdo neumí učí, a dělá odborné komentáře a kritiku, jako redaktorka Blesku Františka Čížková. Tady se ale vyrojilo odborníků na církev. Jsou největší církevní svátky a v ateistické ČR se probouzí satanovy ovečky.

Zobrazit celou diskusi