Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

To je radosti! V pražské zoo otevřeli slonům a hrochům nový pavilon

Autor: simao, ČTK - 
30. března 2013
17:08

Slavnostní otevření Údolí slonů a pavilonu hrochů dnes přilákalo do pražské zoo tisíce návštěvníků. Oba výběhy stály zhruba půl miliardy. Během ceremoniálu pak došlo i na pokřtěná slůněte, narozeného 11. března - dostalo jméno Sita.

Základní kámen Údolí slonů s pavilonem hrochů byl položen 16. května 2010 a odhadovaná cena byla kolem 350 milionů korun. Projekt nakonec bude pražskou radnici stát přes půl miliardy. Nešlo však jen tak o ledajakou práci - třeba interiér vytvořili výtvarníci, kteří se podíleli na dekoracích pro velkofilm Letopisy Narnie.

Slonům nyní bude sloužit vlastní vytápěný pavilon o ploše 1400 metrů čtverečních, na který jsou napojeny tři nové výběhy. Hroši mohou využívat velké vnitřní ubikace s proskleným bazénem a venkovní výběh tvořený pláží a dalším bazénem.

Nechybí ani chovné zázemí s boxy pro jednotlivá zvířata. Na slony však čeká i drobná záludnost - skrytá krmítka, aby se museli zaměstnávat při hledání potravy.

"Nový sloninec je o několik úrovní jinde, než byl ten původní. Je to jako když se někdo přestěhuje z garsonky do vily se zahradou a krásným bazénem. Rozhodně jsme pro slony vytvořili vhodné životní podmínky," řekl ČTK kurátor zoo Pavel Brandl. Ze starého slonince by měl časem vzniknout amazonský pavilon. 

Zazpíval Čechomor, dorazila delegace ze Srí Lanky

Slavnostního otevření pavilonu se účastnil samozřejmě i ředitel zoo Miroslav Bobek, ujít si ho nenechal ani pražský primátor Svoboda a dorazila také skupina Čechomor. A pak návštěva z daleké Srí Lanky - delegace v čele s ministrem pro ekonomický rozvoj Basilem Rajapaksou.

Pravě ze Srí Lanky totiž byli počátkem března přivezeni do Prahy poslední dva sloni. Rajapaksa uvedl, že v budoucnu do Prahy darují další dva slony, kteří jsou v jeho zemi symbolem blahobytu.

V Údolí slonů je přitom nyní osm slonů, včetně mláděte. Tedy nejvíce za dobu existence pražské zoo, která chová slony od roku 1933. Podle ředitele Bobka se sloni nastěhovali do největšího komplexu, který kdy některá z českých nebo slovenských zahrad otevřela. 

elliana ( 31. března 2013 04:04 )

a k tomu vstupnému, je to sice darda, ale pro zvířátka cokoli

imrich ( 30. března 2013 22:46 )

samozřejmě! Milošek by se tam moc pěkně hodil, pěkně by se rochnil v brouzdadle a byl by mezi svými.

elliana ( 30. března 2013 19:42 )

Milá zprávička! Slůňátko je krásné .

pilif.99 ( 30. března 2013 19:04 )

To má být vtipné?

imrich ( 30. března 2013 18:06 )

Konečně má Miloš Zeman důstojný domov.

Zobrazit celou diskusi