Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sirotek Ahmed (8): Vláda mi zabila rodiče, tak na ni jdu s kalašnikovem

Autor: INT, lm - 
30. března 2013
18:07

Válka v Sýrii trvá již dva roky. A tenhle snímek ukazuje její krutou realitu - chlapce s kalašnikovem. Foto, které obletělo svět, bylo pořízeno v Aleppu na severu země. Právě tam zuří nejtěžší boje mezi syrskými rebely a vládními jednotkami. Zapojil se do nich i osmiletý sirotek Ahmed.

Na pozadí syrského konfliktu vyrůstá ztracená generace. Spousta místních dětí musela předčasně vyspět a po vzoru svých otců a bratrů se chopila zbraně, aby bojovala proti stávajícímu režimu. Jedním z nich je i osmiletý Ahmed, který dětský život vyměnil za přední linii ve válkou zmítaném městě Aleppa.

Jeho otec byl jedním z rebelů bojujících za změnu syrského režimu. Spolu s Ahmedovou matkou zemřeli při minometném útoku. Teď chlapec bojuje po boku svého strýce proti armádě a snaží se vyrovnat dospělým chlapům, i když střílet umí jenom vleže.

Ahmed ve školní uniformě, kalašnikovem přes rameno a cigaretou v ruce toho za sebou má více, než si kdo dokáže představit. "Je tu vždycky něco na práci, nikdy se nenudím. Boje hodně ustaly od minulého roku. I tak je dost minometných útoků a velký problém jsou ostřelovači," říká chlapec a dodává větu, ze které mrazí: "Dříve nebo později tě režim políbí jedním svým nábojem."

fandamilan ( 31. března 2013 20:59 )

Autor článku se mýlí.Rodiče natáhli bačkory zcela správně.Za jejich smrtí nestojí syrský režim ale pokurvení američané.To je největší terorista na světě.Taková je pravda,a už se těším až toho malého hrdinu uvidím hore ***em.Syrský režim je zcela legitimní,tak jako všechny arabské vlády,které amerika svrhla.

ornellatlustoprdka ( 31. března 2013 08:10 )

Jinde píšou o zneužívání dětí tou bandou teroristů, Plesk blábolí o dětských "hrdinech" Chudák čecháček odkázaný na takové zprávy ani neví která je ta správná strana. Pravda je, že výběr je jednoduchý. Na jedné straně sekulární režim a jeho armáda chránící civilní obyvatelstvo. Na straně druhé islámští fundamentalisté (včetně členů Al-quaidy) a žoldáci podporovaní USA masakrující civilní obyvatelstvo nastraženými bombami a zneužívající děti

namoroman ( 30. března 2013 23:48 )

Nejen to...představit si syrského vojáka jak bojuje proti takovým-to pro něj musí být strašné...Vidět takové dítě na mušce...Je vidět,že se "povstalci" neštítí ničeho...

namoroman ( 30. března 2013 23:31 )

Kydy,falešné moralismy,rasismus-bílá civilisace,demagogie-proč se učit nesmyslům,zlodějina-církevní restituce.Kdybych vyjmenoval to Vaše slavné desatero,tak na každém bodu najdu něco a způsob jak to církev zneužívá.A úloha nebo role cíérkve je jen jedna-ovládat lidi,zbídačovat je,oblbovat-zkrátka zavřít jim ústa.Co jsem napsal je pravda a pro Vás pánbíčkáře- buď je to slepota a nebo patříte k těm kteří "ovládají"-o Vás mínění mám a jen mi ho stále potvrzujete...Anko nechtěl bych Vás poznat v reálu Xeno

inqizitor ( 30. března 2013 23:09 )

Zobrazit celou diskusi