Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První dáma Číny ráda zpívá: Zapěla i vojákům po masakru aktivistů!

Autor: simao, ČTK - 
29. března 2013
22:26

Takovou první dámu už v Číně dlouho neměli. Je vidět, mluví se o ní, září na veřejnosti po boku prezidenta. A také ráda zpívá. Jenže na svém kontě má i jeden škraloup. Zapěla totiž vojáků v roce 1989 po masakru na náměstí Nebeského klidu.

Je to dějinný paradox. Náměstí Tchien-an-men Kuang-čchang je v překladu Náměstí nebeského klidu. V roce 1989 zde však byla brutálně potlačena demonstrace odpůrců čínského režimu. Do dějin tenhle drsný vojenský zásah vstoupil i pod označením Pekingský masakr.

Údaje o obětech se značně rozcházejí. Podle oficiálních čínských zdrojů přišlo o život 23 osob. Podle americké CIA až 800 lidí. A podle Červeného kříže si vojenský zásah vyžádal dokonce 2600 životů!

Ať tak, či tak, šlo o velkou tragédii. Vojákům však po ní zazpívala na oslavu potlačení "kontrarevolučního" povstání tehdy populární zpěvačka Pcheng Li-jüan, která se však nedávno stala novou první dámou komunistické Číny.

Pcheng Li přitom vnesla do čínské politiky svěží vítr - alespoň navenek. Pohybuje se po boku svého manžela Si Ťin-pchinga a stala se "paní prezidentovou" západního střihu. Elegancí a milým úsměvem nyní okouzluje při první zahraniční návštěvě v Africe. Světová média jí brzy začala označovat za vlídnější obraz komunistické velmoci.

Na její vystoupení v armádní uniformě v roce 1989 však upozornil britský list The Independent s tím, že komunistická strana Čína, ať se na venek tváří, jak chce, "je pořád stejná strana".

Současná čínská první dáma v roce 1989, kdy zazpívala vojákům po masakru na Náměstí nebeského klidu Současná čínská první dáma v roce 1989, kdy zazpívala vojákům po masakru na Náměstí nebeského klidu | ČTK/AP

vrabcek. ( 30. března 2013 16:24 )

itartas ( 30. března 2013 07:53 )

to byl taky pěknej hnus velebnosti...ani Vietnam nevzpomínej nebo se pobleju

itartas ( 30. března 2013 07:52 )

jaký masakr máš na mysli?

itartas ( 30. března 2013 07:52 )

ona je mi naprosto šumák, patří do té sorty žen, které se budou válet s psychopaty co střílí do lidí jenom proto, aby byla mocná a prachatá!

itartas ( 30. března 2013 07:49 )

No nevím, já osobně mám z Asiatů docela strach, protože mají v DNA nebývalou krutost a nedej bože, aby se na nás jednou sesypali...ale Čína sama o sobě představuje důkaz, že nejde o to jestli jsou u vesla komouši, aristokracie, voj. chunta nebo demokratická vláda, vždycky je to o lidech nikoliv o ideologii. Civilizaci vytvořili psychopati a ti dosud řídí svět, proto se většina obyvatel planety nebude mít nikdy dobře, dokud budou psychopati tzn. lidi bez svědomí řídit svět.

Zobrazit celou diskusi