Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Bankrot na Kypru? Boháčům seberou až 80 % vkladů! Krize může přijít i do Česka

Ekonomka Markéta Šichtařová se pro Blesk vyjádřila ke krizi na Kypru
Ekonomka Markéta Šichtařová se pro Blesk vyjádřila ke krizi na Kypru  (Autor: Archiv Blesku, ČTK, Reuters)
Autor: simao - 
27. března 2013
13:00

Kypr zasáhla obrovská dluhová krize. Na pomoc přispěchala EU a zdejší banky má zachránit injekce v podobě 10 miliard eur. A také zabavování peněz boháčům. Jenže podle ekonomické expertky Markéty Šichtařové nejde o příliš šťastné řešení. Je to prý jen oddálení problémů a země stále spěje k bankrotu. Hrozí podobné problémy i v dalších částech eurozóny? A nebo dokonce i u nás?

Na Kypru každým dnem houstne atmosféra. Země se i přes připravovanou pomoc od EU blíží k bankrotu. Běžní obyvatelé jsou zděšeni obrovskou krizí, která Kypr zasáhla díky nestíhající ekonomice a napojení zdejších bank na problematické Řecko. Příčin krize je ale více.

Daňový ráj se propadá do pekel

Zavřené banky, dlouhé fronty u bankomatů a množící se demonstrace, tak to v současné době na Kypru vypadá. Nervózní lidé se bojí o svou budoucnost a chtějí dostat z bank alespoň část svých úspor, než dojde k totálnímu kolapsu. Mají však omezené výběry - pouhých 100 eur denně na osobu.

O peníze ve velkém však přichází především zahraniční vkladatelé. A to byl Kypr přitom jedním z daňových rájů! Zahraniční investoři zde zakládali tzv. offshorové společnosti, firmy, sloužící ke snižování daňových nákladů.

Jenže v rámci záchrany země Kypr schválil, že veškeré soukromé účty ve výši nad 100 tisíc eur budou zmrazeny. A poté z nich na úkor vkladatelů odvedou částky na záchranu bankovního systému.

Z vkladů boháčů odeberou až 80 procent!

Ve velkých problémech se ocitla třeba jedna z největších bank Laiki. Právě v ní dosahují škrty na kontech boháčů podle Kalouskova kyperského protějška Sarrise až 80%! Na Kypru přitom mají svá konta především Rusové. Zabavování významných částí jejich vkladů již ruský premiér Medveděv označil za krádež.

Jde přitom o druhou verzi záchranného programu. Ta první počítala se zdaněním úplně všech vkladů, tedy i těch od drobných střadatelů. A Kypřané proti tomu vyrazili protestovat do ulic. Nepokoje se však dají čekat i nadále, ministr financí Sarris naznačil, že stát kvůli krizi sáhne lidem na mzdy a důchody. 

Ekonomka Šichtařová: Na Kypru jen oddalují bankrot

Podle české ekonomky Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance však Kypřané nezvolili zrovna šťastné řešení krize. "Měli tři možnosti: Domluvit se s Ruskem, zbankrotovat ihned, a nebo přistoupit k současnému řešení. Tím však bankrot pouze oddálili," říká.

Kypr na zabavování peněz boháčům přistoupil po diktátu ze strany EU, která přislíbila pomoc ve výši 10 miliard eur. "Umí si někdo představit, že stejná konfiskace vkladů by se uskutečnila v Německu, nebo ve Francii? Kypr je ale velmi malý, a tak si to Brusel troufne nadiktovat. V rámci EU jsme si sice všichni teoreticky rovní, ale někteří jsou si poněkud rovnější," dodává Šichtařová.

Samotnou pomoc od EU také vidí jako nebezpečnou: "Permanentní záchrany k ničemu nevedou, ukazuje to i případ Řecka."  Kypr se navíc podle ní bankrotu stejně nevyhne.

Pro ostatní země pak přináší nebezpečí i do budoucna, že EU opět bude svými penězi zachraňovat něco, co se vlastně zachránit nedá: "I když se EU dušuje, že postup, který použije na Kypru, nezopakuje, jde o nebezpečný precedens. Podobná krize se navíc může opakovat - třeba v Itálii, Španělsku, Portugalsku, a nebo třeba i Slovinsku," varuje ekonomka.

Jaké nebezpečí hrozí nám?

V žádné zemi se přitom podle Šichtařové nedá říct, že nedojde ke krizi. Co se objevilo na Kypru, tak může nastat i u nás. "Naše bankovnictví však patří v tomto ohledu k nejstabilnějším v EU," dodává. A tak na Kypru ztrácí zatím jen čeští boháči Bakala a spol.

Samotná eurozóna si však podle ní podřezává opakující se pomocí bankrotujícím zemím větev sama pod sebou. "Tak vehementně chce eurozóna Kypr zachránit, až se tím jako celek přiblížila k velkému průšvihu," dodává s tím, že případ Kypru však činí lidi náchylnější k panikaření, k výběrům vkladů a k vyhrocení finanční krize v celé EU.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

endynka47 ( 10. dubna 2013 16:21 )

Jo,jo a at začnou pěkně zhora od vlády a ne 80%,ale tak jak v 53,pěkně od podlahy,aby ti fešáci ve vládě a sbohatlíci věděli,jak se v česku žije za 8000 měsíčněA jídlo pěkně na příděl,aby si ti pupkoši užili a zákaz ven a kupovat jinde,jůůů,to by bylo kino,vidět mistra kradouska v roztrhaných gatích a ty spuchliny by nemuseli hledat tablety na shubnutí do plavek,dala bych tácek do první lainy.

barboran ( 8. dubna 2013 21:54 )

Nějaký blekota tu brojil proti znárodňování - to je popírání základních principů. Když se neznárodní, tak nebude v dalším kole co privatizovat - asi nemá rád pravici - pravice neexistuje nemůže-li privatizovat.

barboran ( 8. dubna 2013 21:51 )

Kdyby sebrali 80% mě, tak by si moc nepomohli. No a pokud seberou 80% virtuálních peněz zazobům, tak si nejspíš taky nepomůžou. virtuální peníze do štrůzoku nacpat nejdou.

donchicho ( 2. dubna 2013 23:35 )

A CELEJ SLAVNEJ KAPITALISTICKEJ SYSTEM JE ....V P.R.D.E.L.I.

schmeisser ( 27. března 2013 19:47 )

Tak mistře a teď ten obrázek, jinak jste zklamal a to už bude fakt zbrklost ve Vaší reakci v 19:25.

Zobrazit celou diskusi