Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Unikátní Závišův kříž hlídají ozbrojenci: Bude uložen v opancéřované místnosti!

Autor: Vlaďka Hradská, lmk - 
27. března 2013
23:30

Unikátní relikviář Závišův kříž, který patří k nejvzácnějším pokladům Česka, po desítkách let opustí svůj úkryt. Poprvé v historii bude trvale vystaven. K vidění bude v pancéřované klenotnici ve vyšebrodském klášteře. Včera ho hlídali po zuby ozbrojení zakuklenci.

Popudem k vystavení památky nevyčíslitelné hodnoty je Hornorakouská zemská výstava 2013, která začíná 26. dubna. Právě kvůli této významné přeshraniční akci byl po letech opraven cisterciácký klášter a v něm vybudována bezpečnostní místnost. „Jde o výjimečnou památku, kterou si nechávali pořizovat nejmocnější z mocných na planetě. Tomu odpovídají i bezpečnostní opatření, která se v současné době dokončují,“ řekl historik a kurátor výstavy Jiří Franc.

Závišův kříž, který ukrývá cedrové dřevo z kříže, na kterém byl ukřižován Kristus, bude umístěn v prvním patře kostela Nanebevzetí Panny Marie. Kvůli zabezpečení jednoho z nejvzácnějších relikviářů na světě se tak z malé věžičky stala nedobytná pevnost. Do obtížně přístupné komorní oratoře se po dobu konání výstavy dostanou jen lidé s časovými vstupenkami a v malých skupinkách. Šanci ale mají všichni zájemci, originál Závišova kříže tam zůstane vystaven natrvalo.

c3rb3r0s ( 28. března 2013 23:25 )

Pche, každej kdo něco znamenal měl vlastní soukromou pokladnici. Vlastně takový sejf.

c3rb3r0s ( 28. března 2013 23:24 )

Už bylo na čase. Mít v trezoru někde ve sklepě zamčený svatý grál je naprosto k hovnu, když se na něj nemůže nikdo podívat. Protože jediná vlastnost která takovéhle cetky zachraňuje před argumentem roztavení a rozprodání pro posílení státní kasy, je možnost nechat lidi na to aspoň koukat.

ylatouf ( 28. března 2013 06:12 )

S kolika lidí museli flanďáci sedřít kůži aby si mohli takovou věc pořídit?

namoroman ( 28. března 2013 04:05 )

Ještě by to chtělo začít obdivovat církevní restituce a začít chodit do kostela-tam je takových krámů hromada

dobrotka ( 28. března 2013 00:57 )

Nejsem verici, ale na takovouhle vec se divam s posvatnou uctou

Zobrazit celou diskusi