Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Svědek nehody mladíka (†17) na D1: Policajti si z nás udělali živý štít. Mám video

Autor: shp - 
26. března 2013
15:01

Policie si z nás udělala zátaras. Tvrdí očitý svědek tragické nehody sedmnáctiletého Martina, který otci ukradl vůz a po zběsilé honičce uhořel na D1. Podle řidiče Karla Kańka policie  podcenila i pomoc zraněným. "Nečině koukali a tvrdili, že nemají čím hasit, řekl řidič, který vše dokumentoval na video.

 

V den nehody 1. března se Pan Kaňka se vracel po D1 domů do Kladna. I když nebyl nijak zvlášť hustý provoz, na 119. kilometru ho zastavila kolona. Po chvíli se ozvala hrozivá rána.

„Myslel jsem si, že nějaký kretén nedobrzdil a vlétl do té kolony. Odstavil jsem auto, co nejdál to šlo. Pak jsem vyběhl ven pomoci policistům,“ řekl idnes.cz. V tu chvíli už uviděl hořící audi a vedle něj nabouranou octavii.

Policisté stáli a nic nedělali

„Doběhl jsem k nabořené octavii a ptal jsem se policistů, jestli je někdo uvnitř. Řekli, že ano. Tak jsem jim začal nadávat, proč tam stojí jako č**áci a nic nedělají,“ popsal situaci Kaňka. I po jeho výčitkách se ochránci zákona k ničemu neměli, a tak se do pomoci pustil sám.

Nevybavení strážci zákona

Odvážně rozbil loktem okénko a zjistil stav zraněného Honzy za volantem. Ten chroptěl, byl v bezvědomí a stále připoután. Policisty tak Kaňka požádal o nůž. Jenže ti odvětili, že ho mají ve voze na druhé straně kolony. Kaňka tak vynadal strážníkům a přes okénko odepnul zraněnému Honzovi pás.

Zraněného probral štípnutím do ucha

„Naklonil jsem ho na volant a zkontroloval, jestli nemá někde výrazně vychýlenou páteř. Nic tomu nenasvědčovalo. Viditelná byla jen zranění na temeni hlavy, tržná rána asi dvacet centimetrů dlouhá a krev z nosu a ze rtů od airbagu,“ popsal situaci Kaňka. Zraněného probudil štípnutím do ucha a Honza neustále opakoval: „Co se stalo, co se stalo?“

Nenechám ho tam uhořet!

Kaňkovi se však zraněného nedařilo vyprostit. Navíc octavie začala hořet. „Jeden policista mi řekl, Ať ho tam nechám, že ho vyprostí hasiči. Obořil jsem se na něj a řekl, že ho tam nenechám uhořet. Policista odpověděl, že nic nehoří. Říkal jsem: Co to povídáte? Vždyť to teď kolega hasil a už nemá čím,“ popsal Kaňka. Mladý policista, který vůz opravdu hasil, to potvrdil. „Dělej, jak myslíš,“ řekl první policista a odešel.

S pomocí dalšího muže Honzu vytáhli

Kaňkovi se nakonec Honzu podařilo z vozu dostat s pomocí muže v koženém saku. Ten podle něj byl neocenitelnou pomocí. Přesto, že byl Kaňka svědkem několika policejních selhání, strážníky na místě neviní. „Nezlobím se na Martyho, nezlobím se policisty na místě, zlobím se na toho, kdo tuhle akci vymyslel,“ řekl Blesk.cz

Videozáznam zatím neukáže

Kaňka má z místa dokonce videozáznam, zveřejnit, ani předat policii ho zatím nechce. „Počkám na vyjádření Generální inspekce bezpečnostní sborů, pak podniknu další kroky,“ dodal muž Blesk.cz. Inspekce opravdu případ znovu otevřela, i když byl zprvu zásah policistů vyhodnocen jako adekvátní a bez pochybení.

Ohledně březnové havárie na dálnici D1, při které uhořel v kradeném autě Martin (†17), vypluly na povrch nové události, ze kterých mrazí. Podle svědka si z jeho a dalších vozů udělala policie zátaras. Riskovala tím jejich životy. Policisté na místě se vůbec nevěděli rady a nedokázali ani vytáhnout raněného z vozu

ellen28 ( 27. března 2013 13:17 )

Souhlasím.

cid2000 ( 27. března 2013 10:18 )

.....vychytralej nápad vytvořit z lidí v autech na konci kolony (v některých seděli i děti) pevný fixovaný zátaras a čekat na náraz do stojící kolony !!!To chce od inspekce nějaké vyznamenání !!!Ano, jak již tu někdo psal, je to výkvět IQ v těch passatech a jinde.Ty super rychlé předražené passaty a jiné policejní káry mohou zastavovat tak akorát důchodce a rodiny s dětma, které jedou z chalupy po dálnici.A navíc musejí jet rovně.Jakmile na ně nastoupí nějaký nafetovaný gauner co ohrožuje ostatní se super rychlou károu tak ty frajeři v super passatech s bouchačkama za opaskem a bílou čapkou rychle vyměknou strachy !!!!Takže gratuluji k super vychytralému nápadu vytvořit pevný zátaras a čekat, kdo to odnese a uhoří ve stojící koloně z nic netušících lidí, kteří se nemohou bránit a nemohou nic ovlivnit!!!!Zavinil to vše ten kluk, ale policie tomu dala korunu svou hloupostí a neschopností řešit za pochodu takovej problém jako je ujíždějící dítě v autě!!!!

jity ( 27. března 2013 10:03 )

Tady mi zarazilo, že kluk byl u kamaráda kde vychlastali litr vodky, pozvracel se mu tam a spal u něj do rána. Kde byli rodiče, že nevěděli kde je jejich 17ti letý kluk, druhý den neměl jít do školy? Že nemají doma auto zjistili, ale že nemají doma kluka ne? Zkrátka i ten kamarád není bez viny když mu nevadilo, že jeho kamarád v 17ti letech nemůže mít řidičák a že za volant nemůže sedat opilý také ne. To nevěděl?

lennne ( 27. března 2013 09:31 )

az priste nejaky pubertalni pako stipne takovi klice od auta aby se povozilo....policie se to uz po tomhle prehnanem zasahu nedozvi.....tim, ze otec udelal co podle zakona mel - neprimo zabil sveho syna. Je mi ho lito.

lennne ( 27. března 2013 09:28 )

taky jsem neverila ze to jde, nez jsem pri zavirani auta bouchla vic dverma a okenko cele popraskalo a vysypalo se....koukala jsem jako "vyvorana " mys ... a ne jen ja

Zobrazit celou diskusi