Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemanův apoštol a bývalý šéf kriminálky Štengl: Šlouf ani Lukoil nemají na Zemanovce vliv

Autor: simao, INT - 
25. března 2013
08:20

S končícím předsedou Zemanovců, hradním kancléřem Mynářem, si padli kolem ramen. Láskyplné "otcovské" obejmutí pak následovalo i od Miloše Zemana. Zdeněk Štengl se po svém zvolení dočkal vřelých gratulací. A snažil se objasnit, jak jsou na tom Zemanovci ve vztahu k prezidentovi, lobbistovi Šloufovi, či ruskému ropnému gigantovi Lukoilu.

"Nesmí být pochyb po tom, že základem programu SPOZ jsou myšlenky Miloše Zemana," nechal se na víkendovém sjezdu slyšet nový šéf SPOZ Zemanovců Štengl a dodal: "Jsme pouhými apoštoly, kteří myšlenky našeho prezidenta ponesou dál."

Štengl byl jediným kandidátem na místo, uvolněné kancléřem Vratislavem Mynářem. Muž, který do roku 2006 pracoval 21 let pracoval u kriminálky a poté začal podnikat jako bezpečnostní konzultant, byl zvolen 150 z 211 hlasů.

Vedle vedení SPOZ bude nadále sedět v zastupitelstvu Pardubického kraje a ve zdejším odboru dopravy, kde má na starost evropské fondy. "Já budu pracovat nadále, kde jsem pracoval. Zatím strana nemá peníze, abychom si mohli dovolit placené funkce," říká v rozhovoru pro lidovky.cz. Místopředsedkyni v SPOZ mu bude dělat Dita Portová.

Sjezdu se zúčastnil i čestný předseda Zeman, se kterým je strana neodvratně spjata. "Jestliže jsme se semknuli původně jako sdružení přátel Miloše Zemana, tak jsme elektorát občanů, kteří vyznávají jeho vize, které nás posouvají k pozitivním zítřkům. Zemanismus jako takový je specifická politika," dodává po volbě Štengl.

Od Šloufa ruce pryč

Připomněl tak, že Zemanovci vznikli původně jako Přátelé Miloše Zemana. Počátkem roku 2008 zakládal tento klub Miroslav Šlouf. "Je členem SPOZ. Viděl jsem ho jako delegáta na sjezdu. Nemám informaci o tom, že by něco významného ovlivňoval," dává však pomyslně od kontroverzní osobnosti Štengl ruce pryč. Zároveň však říká: "Nikde jsem se nedozvěděl, co tak strašného pan Šlouf provedl."

Stejně tak tvrdí, že i když je jeden z vrcholných politiků strany Martin Nejedlý šéfem Loukoilu pro Českou republiku, na ruský ropný gigant prý Zemanovci napojeni nejsou. "My jsme žádné dary od Lukoilu nikdy nedostali. Jestli nám někdo peníze poskytl, pak to byl Martin Nejedlý. On je skvělý manažer, kterého nám ostatní strany závidí," říká Štengl.

Podle Štengla je nyní cílem Zemanovců překonat zásadní pětiprocentní metu hlasů ve volbách a dostat se do Sněmovny. Podpořit by je v tom měl i "otec" Zeman, který prý dá Zemanovcům v příštích volbách svůj hlas. 

abzk ( 25. března 2013 15:35 )

Kdepak, dáma má přednost. A rozhodně jich potřebuješ mnohem víc než já. Asi tak o vagon. Tak počkám, jestli na mě něco zbyde. Já si totiž umím přiznat, že nevím úplně všechno, tak bych troškou nepohrd. Ale hlupačka jako ty, se považuje za geniální a ať napíše sebevětší hovadinu, trvá na ní

reggina ( 25. března 2013 14:35 )

Az budou ty prasky na lecbu hlouposti, zacni je okamzite brat! Cau

abzk ( 25. března 2013 13:50 )

Primitivnost tvých otázek asociuje myšlenku "Proboha vymyslete už někdo prášky na léčbu hlouposti!". Co chtít od někoho, komu nic neříkaji světové dějiny Co chtít od někoho, kdo neví nic o politice a mocenských zájmech a způsobech jejich prosazování Ty snad patříš mezi ty naivní střeva, co si myslej, že u nás nejsou mafiánské organizace a za "sametovkou" stáli studenti

reggina ( 25. března 2013 13:27 )

To me pobavilo , To jako MOCNI te o vsem informuji? Vis, ze na paranoji uz jsou prasky?

abzk ( 25. března 2013 12:50 )

Jéééé, ruský tisk tak tam se toho fákt dočteš Boha jeho, ty seš trubka Mocenský zájmy vždycky probíhaly a probíhaji ve dvou rovinách. Samozřejmě že v tý oficiálně prezentovaný agenty nenajdeš

Zobrazit celou diskusi