Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Velkou Británii zasáhla sněhová bouře: Tisíce domácností jsou bez elektřiny!

Sněhová bouře ochromila nejen dopravu, tisíce domácností jsou bez elektřiny!
Sněhová bouře ochromila nejen dopravu, tisíce domácností jsou bez elektřiny!  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
24. března 2013
09:40

Sněhová bouře ochromila Velkou Británii. Přes 20 tisíc domácností se ocitlo bez elektrického proudu a kalamita paralyzovala i dopravní síť. Kalamita už má dvě oběti.

Asi 25.000 domácností ve Velké Británii zůstává bez elektrického proudu v důsledku silné sněhové bouře, která se v minulých dnech přehnala nad severozápadní Evropou. Varování britských meteorologů před nepřízní počasí i dnes zůstává v platnosti, kritická situace může nastat zejména v dopravě. Sníh, který přes den taje, v noci namrzá a vytváří na silnicích kolizní situace.

Kalamita si v Británii vyžádala již dva mrtvé. V hrabství Lancashire umrzl sedmadvacetiletý muž, který se v noční vánici pokoušel dostat domů. Už v pátek v Cornwallu na jihozápadě Anglie zahynula starší žena v troskách svého domu, který se kvůli sesuvu půdy zhroutil.

Náporem zimního počasí utrpěla i dopravní síť. Regionální letiště na východě a jihovýchodě Británie jsou stále mimo provoz, vázne železniční doprava. Několik důležitých silničních tahů je kvůli sněhu už třetí den uzavřeno. Na východě Anglie má dnes napadnout dalších až deset centimetrů sněhu, ve vyšších polohách se na silnicích kvůli silnému větru tvoří závěje.

Nejhůře je na tom Severní Irsko

Poruchy v dodávkách proudu postihly nejsilněji Severní Irsko, kde je bez elektřiny 14.000 domů. Úplně bez energie je několik skotských ostrovů, kde dráty elektrického vedení strhla námraza a dílo zkázy dokonala vichřice. Obnova dodávky elektřiny je pro záchranáře a hasiče prioritou, ale práci ztěžují nové výpady zimního počasí.

Tvrdý nápor zimy, podle meteorologů snad poslední v letošní sezóně, podle stanice BBC působí potíže i zdravotníkům. Kvůli přerušení dodávky elektřiny například v Severním Irsku zkolabovala komunikační síť a vzniklo nebezpečí, že nemocní lidé se nedovolají pomoci. Naléhavé hovory proto operátoři směrují do Skotska, odkud se pokyny vozům záchranné služby předávají zpět do Severního Irska mobilními telefony.

osel ( 24. března 2013 22:16 )

Zda sa, ze aj kapitalizmus, nielen socializmus, ma styroch nepriatelov: jar, leto, jesen a zimu)) P.S. pre neskor narodenych: bol to vtip, kolujuci za sociku

smvojj ( 24. března 2013 10:15 )

chudáci britové vodovodní trubky nezajištěny pro ti mrazu. U nás zavádí pasporty domů

Zobrazit celou diskusi