Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pohřeb popraveného podnikatele DRAKA a jeho ženy: Nad rakví stál obří drak

Autor: Ivana Žáková, simao.k - 
21. března 2013
18:05

U rakví brutálně zavražděného podnikatele z Bohumína a jeho ženy držel čestnou stráž obří dřevěný drak. Byl v tom kus symboliky. Zbigniew Muszanski draky miloval, okolí mu podle toho i přezdívalo - DRAK. Rozloučit se s ním dnes přišly dvě stovky lidí. Z Česka i zahraničí.

S popravenými manžely Jarmilou (+58) a Zbigniewem (+66) "Drakem" Muszańskimi z Bohumína se přišla rozloučit jejich rodina i známí. Většina smutečních hostů jejich tři místní vrahy dobře znala. Hovořilo se o nich i během pohřbu.

"Není na světě zvíře, které by takové zvěrstvo udělalo jako tihle tři. Ať se všichni smaží navždy v pekle!" pronesl během smuteční řeči za všechny jeho kamarády Drakův nejlepší přítel David Kolesár. S Muszańskim se znal přes dvacet let. Draku mi všichni začali říkat proto, že si on sám špatně pamatoval jména a tak všechny oslovoval: Draku.

Milující rodiče

Nejdříve ale promluvila i dcera zavražděných manželů a všichni měli srdce až v krku. „Milovaná maminko a tatínku. Neuvěřitelným způsobem mi chybíte. Děkuji vám za to, jak jste mě vychovali. Za vaši lásku. Byli jste ti nejlepší rodiče, jaké jsem si mohla jen přát. Nikdy jsem se za vás nestyděla a naopak jsem hrdá na to, jak jste žili a co jste pro druhé udělali,“ řekla plačtivým hlasem dcera.

„Jste mým vzorem. Milovali jste se 39 let a byli jste nejen proto pro mě výjimeční lidé. Neuvěřitelné je i to, za jakých okolností jste nám všem odešli.“

Jazzman a bavič

U mikrofonu pak zoufalou dceru vystřídal Drakův kamarád David Kolesár. „Hubu to on měl nevymáchanou a lidi miloval, stejně jako oni jeho. Kde přišel, všude ho bylo plno, ty jeho nezapomenutelné hlášky budou v nás všech navždy žít. Byl to férový a kamarádský chlap,“ řekl dále Kolesár.

Vzpomínal také na Drakovo kšeftování na polské burze. „I kdyby mu to nic nevyneslo, nemohl bez toho žít. Přes polskou čáru projel na kole tolikrát, že by to stálo na Guinessovu knihu rekordů.“ Nezapomněl ani na to, jak skvělý byl Drak muzikant, tělem i duší žil pro jazz, s nímž hrával čtvrt století i na mořích.

Dýchali pro vnoučata

A zejména pak obdivoval Drakovu roli dědečka. „Když se mu narodil první vnuk, změnil celý svůj dosavadní život. Dýchal stejně jako jeho žena Jarmila jen pro něj. Kolo, fotbal, hokej, tolik se vnukovi věnoval jako málokdo. O nikom jiném nemluvil,“ vzpomínal na přítele Kolesár.

Jak také řekl, vedle svého vytetovaného draka na rameni si nechal Muszański vytetovat malého dráčka. A když se mu před pár měsíci narodila i vnučka, tak šla malá Dračice taky na rameno. „Věřím, že se v nebeském Draklandu budete mít dobře,“ ukončil projev Kolesár.

Vzpomínky na plátně

Při oblíbených Drakových jazzových skladbách a poslechu Phila Collinse, kterého zase zbožňovala paní Jarmila, se na projekčním plátně střídaly desítky snímků obou zavražděných manželů. Slzy v očích měli příbuzní i všichni přítomní v obřadní síni u hřbitova ve Starém Bohumíně.

Vrahům hrozí jim doživotí

Výjimečné tresty hrozí všem třem už trestaným zločincům, obviněným z likvidační a plánované vraždy manželů – jejich kamarádovi Michalu Z. (38), kterým jim stavěl dům a měl i od nich půjčené peníze, dále jeho zaměstnanci a dělníkovi Lumíru M. (41) a ozbrojenému bývalému policistovi Jiřímu B. (54).

Manžele postupně unesli a promyšleně zastřelili v pronajaté garáži, aby se pak zmocnili Drakových peněz. Před vraždou už pro ně vykopali v odlehlé garáži metr a půl hlubokou jámu, do které je pohřbili. Než těla stačili zabetonovat, přišla na ně shodou náhod policie.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

l.k.a. ( 22. března 2013 12:58 )

nikdo nikoho nenutil, neměli si od něj lidi půjčovat, neměli s ním měnit peníze...Je to pouze blbost ostatních. Je jednoduché napsat o něm zlé věci.. Ale byl to otec a dědeček...měli rodinu, která je milovala..

1946 ( 21. března 2013 20:48 )

Tak o mrtvých jen dobře, to vždy platilo a bude platit dále.

allegra17 ( 21. března 2013 19:46 )

allegra17 ( 21. března 2013 19:45 )

guliver ( 21. března 2013 19:35 )

jasně on byl Drak v podstatě lidumil, nikdy nepůjčoval na lichvářský úrok a když náhodou někdo neměl na splátku klidně mu počkal, byl to v podstatě svatý muž který vydělával proto, aby peníze rozdl chudému lidu a do polska taky nejezdil ojebavat lidi ale z ciste lasky k cyklistice...

Zobrazit celou diskusi