Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Izraelci zatkli Čecha, hodlají ho vyhostit: Měl na sobě masku Obamy a provokoval při demonstraci

Autor: ČTK, shp - 
21. března 2013
10:15

Izraelští vojáci zatkli na západním břehu Jordánu v Hebronu několik účastníků manifestace uspořádané kvůli návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy. Jak oznámila česká sekce Mezinárodního hnutí solidarity, mezi zadrženými je i jeden Čech, který bude s ostatními Evropany deportován.

Účastníci hebronské akce přišli s maskami Martina Luthera Kinga a Obamy, který ve středu přicestoval na Blízký východ na třídenní návštěvu. Organizátoři akce v Hebronu chtěli Obamovi připomenout Kingův boj proti diskriminaci v USA.

Šest zatčených

„Představujeme zde Obamu, jehož předci, jako byl King, bojovali za svobodu. Odmítáme zjevné zaujetí USA pro Izrael. Doufali jsme, že první černošský prezident USA bude vůči Palestincům spravedlivější,“ řekl palestinskému serveru Maan organizátor akce Ísá Amru, který byl mezi zatčenými. Mluvčí izraelské armády řekla, že vojáci zadrželi šest účastníků, protože vstoupili do uzavřené vojenské zóny.

Čech tam byl na turistické vízum

Český aktivista byl podle Musilové na západním břehu asi tři týdny a spolu s dalšími aktivisty se tam účastní pravidelných akcí, které mají poukázat na situaci, v níž žijí Palestinci za izraelské okupace. Aktivisté svou přítomností vyjadřují svou solidaritu s Palestinci, v případě Čechů využívají tříměsíční turistické vízum, které si mohou na západním břehu prodlužovat.

namoroman ( 7. dubna 2013 14:15 )

Nevím proč by palestinci neměli mít svůj stát? Je to jako kdyby Němci postavili kolem Česka ŠESTIMETROVOU zeď a potom nám sem pouštěli elektřinu,vodu,zásobování a tak podobně. Dělali nám tady nálety,jezdili tanky a prováděli razie? Komu z vás by se to líbilo???

bieseger ( 7. dubna 2013 09:55 )

I HAVE DREAM, ano každý palestinec má krásný a ušlechtilý sen vyvraždit celý Izrael a každé židovské dítě na planetě, několikrát odmítly vlastní stát dokud se jim to nepovede. Kdy svět přestane být tak slepý a konečně zakáže těm blbým židům se bránit?!!!!! Ironie

jezibababa ( 21. března 2013 15:03 )

Nepošlou ho na území pod tzv. palestinskou správou, ale zatím ho umístí do vězení mezi araby. Věř mi, že hoch za pár dní soužití s nimi změní názor.

12356 ( 21. března 2013 13:54 )

Svet uz to davno vi, ale nechce si to politicky korektne priznat...

12356 ( 21. března 2013 13:53 )

Tak za prve Nobelova cena miru je dobra tak na utreni zadele, protoze kdyz mohl dostat Nonelobu cenu miru i Jasir Arafat, tak uz neni potreba o nicem hovorit. A kdyz se dobre podivate na snimek, tak ten cesky aktivista bude potomek nejakeho arabskeho studenta, protoze na Cecha ma dost tmave rucicky nemakacenka, ono byt aktivistou v Cesku je velice vyhodne finencne...

Zobrazit celou diskusi