Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nešťastník Obama: Poprvé v Izraeli a hned mu chcíplo nezničitelné auto

Autor: simao, ČTK - 
20. března 2013
22:50

I prezident USA je jen člověk. Větru, ani dešti neporučí, a když na to přijde, tak ani technice, se kterou má někdy podobné problémy, jako obyčejný smrtelník. Došlo k něm i na jeho historicky první cestě do Izraele, kde poslušnost vypověděla prezidentská limuzína.

Přezdívají jí Cadillac One, nebo také The Beast (Šelma). Pancéřovaná a takřka nezničitelná limuzína prezidenta Obamy se však tentokrát postavila na zadní. A dál už neujela ani metr.

Zůstala stát při cestě pro Obamu na letiště v Tel Avivu. A tak se musel prezident na schůzku s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem přepravit vrtulníkem.

"Jedno z našich vozidel mělo dneska v Izraeli mechanické problémy. A to je ten důvod, proč přivážíme na všechny cesty více vozů i mechanika," uvedl však pro agenturu Reuters mluvčí tajné služby Brian Leary.

Obamův program tak narušen nebyl, tajná služba navíc briskně vyrazila do Jordánska pro náhradní vůz, který tam byl připraven pro pokračování Obamova "turné" po Blízkém Východě.

Izraelská média však měla hned o zábavu postaráno. A přispěchala s vysvětlením, že se patrně řidič limuzíny spletl na benzínce a do Obamova cadillacu natankoval naftu místo benzínu.

Historické setkání v Izraeli

Obamova cesta do Izraele ale nevstoupí do historie kvůli problémům jeho auta. Šlo především o vůbec první cestu Obamy do této země. A nedržel se zrovna při zemi. Při setkání s Netanjahuem ujistil Izraelce, že mají trvalou podporou ze strany USA. V palestinské otázce vyjádřil přesvědčení dvou států pro dva národy a vyzval k novým mírovým jednáním.

V otázce Íránu, v němž Izrael vidí svou hlavní bezpečnostní hrozbu, jsou prý USA odhodlány zabránit režimu prezidenta Ahmadínežáda, vyzbrojit se jadernou zbraní. Obama je připraven zasáhnout v případě potřeby i vojensky. Vedle toho také Obama varoval Sýrii, pokud by se potvrdily zprávy o používání chemických zbraní. Byla by to prý "vážná a tragická chyba", řekl.

"Izrael nemá lepšího přítele než Spojené státy," zareagovali na Obamovu bojovnou řeč premiér Netanjahu a prezident Šimon Perés. Obama se ve čtvrtek chystá i na palestinské území, kde ho však podobná vstřícnost nečeká.

zelena.karkulka ( 21. března 2013 21:26 )

už máš Alžírský občanství,blbe?

fandamilan ( 21. března 2013 09:25 )

Skoda že ten vrtulník nikdo nesestřelil.To by bylo ve světě radosti. je zajímavé,jak si dva nacisti notují kdy s kým zatočí,kde budou vraždit.O Dolfovi se říká že byl zločinec,ale černý v čele teroristů z ameriky a sionista židak jsou horší vrazi jako Dolfa.

majojo ( 21. března 2013 08:10 )

Ono se americkému prezidentovi nemůže posrat auto? A je z toho článek na tři míle....

majojo ( 21. března 2013 08:10 )

Na to je jediná rada: Emigruj.

peterwilliams ( 21. března 2013 06:38 )

aby jste se starali o sveho blba milouse slivovicu tenhle parazit nema absolutne zadnou uroven byt prezidentem a to same byl chrchloun havel no fujjjjjjjjjj taky to tak ted v CR vypada!!!

Zobrazit celou diskusi