Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Poslanci jsou nadlidé! Do práce chodit nemusí, mají prázdniny a vysoké náhrady

Autor: Jan Exner, mokk - 
21. března 2013
05:02

Za více než miliardu ročně si hýčkáme 200 nadlidí – poslanců. Nemusejí pracovat a berou plat, pivo mají za deset a marodí si minimálně za 55 900 tisíc měsíčně… A až do včerejška měli i doživotní beztrestnost! Stále jim však zbývá mnoho »extrabuřtů«, o nichž si obyčejný člověk může nechat jen zdát.

Nemocenská

Normální smrtelník: První tři dny nebere nemocný nic, od čtvrtého dne pak 60 procent průměrného hrubého výdělku, maximálně je to ale kolem 25 tisíc (z platu nad 80 tisíc a víc).

Nadčlověk: Ať jsou jakkoliv dlouho nemocní, pobírají plnou výši platu. Nemocenská se jich netýká.

Odchodné

Normální smrtelník: Odstupné závisí na počtu odpracovaných let. Budete-li v zaměstnání kratší dobu než rok, dostanete jen jeden měsíční plat.

Nadčlověk: Na odstupném si můžou přijít až na stovky tisíc korun! Na slušnou sumu si při případném odchodu sáhnou už po pár týdnech ve Sněmovně.

Docházka do práce

Normální smrtelník: Když nepřijdete do práce, zaměstnavatel vám napaří »áčko« a bude-li se to opakovat, nemilosrdně vás vykopne.

Nadčlověk: Do Sněmovny jsou poslanci voleni na čtyřleté období. Nemusí sem chodit vůbec, plat jim běží a jsou neodvolatelní.

Mateřská

Normální smrtelník: Pouze u prvního dítěte porodné ve výši 13 tisíc korun (příjem musí být nižší než 2,4násobek životního minima). Rodič, který pečuje o dítě, jež je nejmladší v rodině, může vyčerpat nejdéle do čtyř let věku potomka 220 tisíc korun.

Nadčlověk: Poslankyně si s tím hlavu lámat nemusí. I s malými dětmi je totiž podle nich možné pracovat naplno a brát plný plat, minimálně 55 900Kč. K tomu mohou klidně pobírat ještě rodičovský příspěvek.

Příspěvek na bydlení

Normální smrtelník: Doba příspěvku na bydlení je omezena na 7 let (omezení se netýká pouze postižených a lidí nad 70 let). Nárok na příspěvek na bydlení mají lidé v případě, že 30 procent, v Praze pak 35 procent, jejich rodinných příjmů nestačí k zaplacení nákladů na byt či nájem.

Nadčlověk: Mimopražští poslanci, a to třeba bydlící pár kilometrů od Prahy, mohou čerpat příspěvek na bydlení v hlavním městě 17 tisíc korun měsíčně.

Dovolené

Normální smrtelník: Někteří zaměstnavatelé vám umožní odpočívat 4 týdny, jiní i 5 týdnů. Jako pedagog máte nárok na osmitýdenní volno.

Nadčlověk: Pokud mimořádně neschůzují například kvůli vládním krizím, je na nich, jak léto tráví – mají k dispozici i víc než dva měsíce.

Další výhody zákonodárců

Stravné a reprezentace 8300Kč měsíčně

Příspěvek na administrativu a odbornou práci 12 932Kč měsíčně

Cestovné 25 900Kč měsíčně

Na kancelář 23 200Kč měsíčně

Na asistenty 35 880Kč měsíčně

Na telefon 7000Kč měsíčně

Poslanecká kantýna vaří za dotované ceny oběd přijde na 65Kč

Doživotní imunita už je nechrání

Na osmnáctý pokus se to povedlo! Poslanci a senátoři už nejsou doživotně chráněni před vězením. Až dosud, pokud je kolegové policii nevydali, nemohli být nikdy stíháni. Senát ale včera, stejně jako předtím Sněmovna, schválil změnu. I nadále bude policie žádat vydání zákonodárce. Pokud je Sněmovna či Senát vydá, budou stíháni hned. Pokud ne, policie si pro ně přijde ve chvíli, kdy skončí jejich mandát. Zákon prošel díky senátorům ČSSD a KDU-ČSL, z ODS byli pro změnu ústavy jen dva. Prezident už do tohoto zákona zasáhnout nemůže.

santini ( 21. března 2013 18:36 )

On Fešák malinko zapomněl,že oni nedělají zákony pro tuto zem,ale pro sebe,ze svých platů-pouze ,nežijou a při odchodu maj připravená další koryta.A když se dostavěj do práce,tak jen proto,že zabloudili.

kluk.z.moravy ( 21. března 2013 12:23 )

Nikdo tady přeci nezávidí poslancům plat. Nezáleží na tom co píše Blesk a čím se snaží u lidí vzbudit závist a zlobu. Klidně ať si mají třeba 100 000 když si to zaslouží. Tady nazýváš lidi lůzou, jakým právem? Copak si každý nemůže říct svůj názor aniž by byl od někoho hned urážen? Tobě taky nikdo nebere tvůj názor a nenadává ti za to, že tady obhajuješ poslance kteří mnoha lidem zničili svým hlasováním o zákonech sestavených ODS a TOP život. Každý nemá tu možnost jít do politiky jak píšeš. Kdo by v této republice pracoval, kdybychom šli jak ty píšeš všichni do politiky. To cos napsal je demagogie, ale nikdo tě nenazve za to lůzou. ...

lunatic ( 21. března 2013 10:38 )

Jak jsem i napsal - matka měla 2 zaměstnání ... a já to již i BOHATĚ odvedl = formou vysokých daní;do školky,ani družiny jsem nechodil - od dětství se STRANÍM LIDÍ ...

wandzi ( 21. března 2013 09:58 )

velice inteligentní příspěvek, který vypovídá o tvém IQ... s tebou to daleko dotáhnem!!!

joudajoudovy ( 21. března 2013 09:55 )

nejaka nula, ktera pouze zbalele pobekava, ve svem strachu je ukryta za rohem a ceka jak to dopadne, aby pozdvihla prapor vitezstvi, me nemuse urazit. dej si pozor, aby ti nekdo neslapl na kuri oko, kdyz uz ryparem rejes v zemi....

Zobrazit celou diskusi