Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Únos Češek v Pákistánu: Vytipovali si je už na hranicích, říká bývalý velvyslanec

Autor: simao, INT - 
20. března 2013
16:16

Po dvou mladých Češkách Haně a Antonii (25) se v Pákistánu slehla zem. Do země mezitím míří i osobní dopis prezidenta Zemana, únosci se však zatím nikomu  nepřihlásili. Bývalý pákistánský velvyslanec Petr Přibík však věří, že dívky žijí. S jejich vystopováním by však podle něj měli pomoci místní obyvatelé.

Rodiče, kamarádi i veřejnost trnou hrůzou, co se dvěma Češkám, uneseným minulou středu v pákistánské provincii Balúčistán, přihodilo. Bývalý český velvyslanec však mírní emoce. 

"Nám se zdá, že od únosu uteklo mnoho dní. Sloužil jsem jako velvyslanec v Pákistánu a v Afghánistánu a vím, že pět dnů pro tamější místní úřady nic neznamená. Proto jsem nadále optimista," řekl Přibík v rozhovoru pro iDnes.cz.

Přiklání se prý nyní k názoru, že si dívky někdo vytipoval již na hranicích s Íránem, odkud dívky na cestě do Indie přijely, a poté je ozbrojenci při připravené akci zajali kvůli výkupnému. Pákistánským úředníkům, ani českému zastupitelskému úřadu se však zatím nikdo nepřihlásil.

Místní lidé ví víc, než policie

Přibík, který v Pákistánu působil v letech 1999 až 2003, si myslí, že s vystopováním dívek by mohlo speciálním jednotkám pomoci i místní obyvatelstvo: "Ví vždycky víc než policie. Otázka je, zda je ochotno vám poskytnout informaci," dodal.

O bezpečnostních rizicích v zemi si však myslí, že pokud jde třeba o organizované výpravy turistů, mířících lézt na pákistánské hory, nemá v tomto případě o průběhy podobných akcí obavy. Počínání mladých Češek je však jiná věc. "Pokud jde o individuální turistiku, kdy mladí lidé stejně směřují do Indie, jsem přesvědčen, že mají trpělivě ušetřit na letenku a odletět rovnou do Indie," říká však Přibík.

K prezidentovi Pákistánu míří osobní dopis od Zemana

Do země se mezitím chystá náměstek ministra zahraničí Vladimír Galuška. A to s osobním dopisem od prezidenta Zemana, který předá kancléři tamního prezidenta Zardárího. Galuška by měl odcestovat v nejbližší době a na místě by měl řešit i další postup obou stran v případu.

Původně měl dopis do Pákistánu putovat přes pákistánského velvyslance v Praze, nakonec však bylo rozhodnuto, že jej předá "česká spojka".

Naděje na vystopování unesených dívek se přitom promítají i na sociální síti Facebook. Skupina "Hanka a Tonča domů" sdružuje nyní již skoro 13 tisíc lidí. Blízkým unesených zde lidé nabízejí pomoc.

vaclavthekral ( 21. března 2013 03:59 )

Ja teda nevim, mili redaktori Plesku, mam ale pocit, ze ten pan neni pakistansky velvyslanec a taky jim nikdy nebyl. Spise bych ho tipoval na ceskeho velvyslance v Pakistanu.

hofihofi ( 21. března 2013 01:17 )

Nejak si to plete, Pakistan, ale je to podobne co tam je,

ramzan.kadyrov ( 20. března 2013 23:01 )

každopádně můj názor je že se nejedná o žádné pasáky ovcí z nejbližší vsi tam u cesty náhoda to nebyla to už víme. jelikož je unesly v uniformách a džípech měly by se zaměřit co to bylo za džípy pokud to byli třeba toyoty pajera atd. za další si myslím že se ozvaly s požadavky a my se to dozvíme až přistanou vojenským speciálem ve kbelých a pak možná se dozvíme detaily jako to bylo minulí rok s těmi čechy vězněními v zambii ty se tu taky objevily z nenadání.jsou dvě možnosti budto je to skupina která se zabývá pouze únosy za účelem zisku nebo horší varianta je že jsou to islámští fundamentalisté viz al-kaida v tom případě to bude složitějíší jelikož jim většinou nejde o peníze ale propuštění svích soukmenovců nebo stažení vojsk atd. a oni mají času dost mají peníze zázemí a vlastní komunikační sít takže šance je vystopovat je takřka nulová.a poslední věcí je že jet do pakistánu po zhlédnutí dokumentů tipu neříkejte mé matce že jsem v afghánistánu burkině faso libérii atd. výsílané stanicemi tipu canal+ bbc cnn national geografic a dalšími kde je vždy vidět nějaká dívka nebo chlapec jak cestují po těchto zemích a všude je nadšeně vítají a vypadáto jeko kdyby tam byli pouze oni a kameraman je obrovský omyl jsou to 20-30 členné štáby doprovázené pozuby ozbrojenýma vojenskýma popřípadě policejníma složkama ale to už vám v těch dokumentech neukázali holky bohužel

hofihofi ( 20. března 2013 22:59 )

A jeje nekdo si zmrnil nick, si nadavej

jazykolam ( 20. března 2013 22:37 )

tady není třeba komentář.....proč se bavit s volem o sobotě, když šel v pátek naporážku!!!!!

Zobrazit celou diskusi