Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skromný papež František: Odmítl "krvavé" červené boty

Papež František odmítl červené střevíce, které proslavily jeho předchůdce Benedikta XI.
Papež František odmítl červené střevíce, které proslavily jeho předchůdce Benedikta XI.  (Autor: ČTK, archiv Blesk)
Autor: šim - 
20. března 2013
12:32

Jeho předchůdce, papeže Benedikta XI., proslavily. Jsou ručně šité, z nejjemnější kůže a mají sytě červenou barvu, prý symbol Kristovy krve. Spíš než nebe evokují peklo. Celý svět napjatě čekal, zda si papež František červené střevíce na svou inaugurační mši obuje. Nezklamal, neobul!

Papež František dostál skromnosti, o které mluví nejen celý věřící svět, a inauguraci odbyl v obyčejných černých polobotkách. Rudé boty, které tak rád nosil jeho předchůdce a které Benedikt vysvětloval coby symbol Kristovy krve a katolických mučedníků, vynechal. Obul si raději černé polobotky, které mu daroval jeho přítel těsně před tím, než odešel na konkláve, které ho vyvolilo papežem. Podle Vatikánu mu prý jeho přítel řekl, že na konkláve nemůže jít ve starých botách, a dal mu nové.

Pro inauguraci se zřekl také zlatého kříže, místo něho měl pouze železný, který nosí od roku 1992. I papežský prsten si zvolil raději skromnější stříbrný než zlatý. Prsten se nazývá  rybářský. Je na něm vyobrazený sv. Petr s loďkou a sítí jako symbol pokračování tradice prvního papeže. Ale místo toho, aby si nechal na míru zhotovit nový, přijal prsten, který již byl vyrobený.

„Papež zvolením obyčejnějších materiálů, než je zlato, dal jasně najevo, že je pro něj důležitější význam symbolů před tím, z čeho byly vyrobeny,“ nechal se slyšet římský klenotník Paolo Picciotti.

Mezi další papežské insignie patří tzv. pallium. To je bílá štóla se šesti vyšívanými kříži, která se nosí přehozená přes liturgické roucho. Tkána je z vlny dvou beránků, které jsou chované trapisty, mnichy řádu cisterciáků, a tkají ho mnišky.

A konečně papežský erb. František se ponechal erb, který používal coby biskup v Buenos Aires. Dodatkem jsou už jen papežské symboly – pozlacená mitra a zkřížený zlatý a stříbrný klíč.

rudyptak48 ( 19. dubna 2017 23:40 )

S majetkem církve je to stejné jako s majetkem EU. Dostává od věřících dary a rozděluje je potřebným, stejně jako dotace z EU. Majetky jsou spíše v nemovitostech. Myslíte,že kněží si u nás žijí nad poměry? Mají se snad lépe než podnikatelé? Nebo než učitelé a vychovatelé? Proč tolik závisti? Věřící člověk nejde do kněžského semináře s touhou zbohatnout. V ČR je podle sčítání 10% věřících, ale skoro všichni jsou podrobně informování a bohatství církve. Nevěřte všemu, co propagují média.

mememumu ( 21. března 2013 11:44 )

Proč lžeš? Aha, dobrotka, místní kráva.

mememumu ( 21. března 2013 11:43 )

Ty neznáš ani základní principy církevních restitucí? Církvi bude vrácen majetek, o který si požádá a prokáže, že má nárok na jeho vrácení. Jedna ze základních výtek proti církevním restitucím byla právě ta, že v zákoně není výčet toho, co to bude. Takže pokud by církve nepožádala o nic, nic jí vráceno nebude. Samozřejmě je otázka, proč by to dělala, ale šlo o reakci na tvůj blábol, že papež nemůže zatrhnout restituce, což evidentně může. Takže mi laskavě nevykládej další svoje typické pitomosti s nulovou znalostí věci ale s o to větší vidláckou drzostí.

mememumu ( 21. března 2013 11:40 )

Evangelíci jsou v pohodě? Co to je zase za chorý blábol? Aha, dobrotka.

ivoadler ( 21. března 2013 11:05 )

Vidím, že sdílíš fatalistický názor, že státní majetek je od toho, aby byl rozkrádán. To platí jen tam, kde chybí veřejná kontrola a bují nepotismus, přítelíčkování a korupce - tedy v našich politických poměrech. Tomu se ale dá udělat přítrž. Pokud ne, tak rovnou můžeme říct: tady to máte a dělejte si s tím co chcete, event. se individuálně snažit vetřít se do této uzavřené společnosti a tak se dostat za vodu.

Zobrazit celou diskusi