Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stejná dívka, stejný čas: Loni slunce, letos mráz! Kdy přijde jaro?

Autor: raj, op, ska - 
20. března 2013
05:00

Dnes dvě minuty po poledni přijde jaro. Tedy to astronomické. Toho opravdového se sluníčkem se hned tak nedočkáme. Zatímco loni bylo 22 stupňů, letos se rtuť teploměru stále krčí kolem nuly. A navíc, včera Česko potrápilo silné sněžení, nejezdily vlaky, na silnicích dokonce kvůli sněhu zemřeli dva lidé.

Například v Jihomoravském kraji napadlo místy až 40 centimetrů sněhu. Kalamita zasáhla i Brno. Takovou bílou nadílku na svátek všech Pepíků a Josefů v Brně nepamatují snad třicet let!

Ve městě pod Špilberkem se zastavily tramvaje i trolejbusy. „Problémy měly téměř všechny linky. Večer zůstaly odříznuty od hromadné dopravy brněnské čtvrti v kopcovitých terénech: Ořešín, Kohoutovice, Soběšice, Útěchov,“ vypočítává mluvčí dopravního podniku Linda Škrancová.

V olomouckém okrese likvidovali hasiči téměř tři desítky polámaných stromů, které ohrožovaly chodce, řidiče i dopravu na železnici. Tři stromy dokonce přímo v Olomouci spadly na zaparkované automobily.

V Pardubickém kraji na trati z Pardubic do Hradce Králové přerušil pád stromu trakční vedení. Provoz mezi Hradcem a Opatovicemi byl na čtyři hodiny zastaven, projet mohly pouze motorové vlaky.

Kdy přijde jaro?

Už dnes přichází astronomické jaro. Počasí tomu ale rozhodně nenasvědčuje, místo sluníčka Česko zasypal sníh. „Jaro přijde letos pozdě, až kolem desátého dubna,“ předpovídá Dagmar Honsová z Meteopressu.

„Dnešní první jarní den, který přijde přesně ve 12:02 hodin, sice přinese odpoledne teploty mezi 6 až 10 °C, poté se ale opět ochladí,“ říká dále Honsová. O víkendu mohou dokonce ranní teploty při zmenšené oblačnosti klesnout až na -10 °C. Mráz, déšť a sníh nás budou provázet i příští týden.

Předpověď

Středa
v noci 1 až -3 °C
ve dne 6 až 10 °C

Čtvrtek
v noci 1 až -3 °C
ve dne 4 až 8 °C

Pátek
v noci 1 až -3 °C
ve dne 4 až 8 °C

Sobota
v noci -2 až -6 °C
ve dne 2 až 6 °C

Neděle
v noci -2 až -6 °C
ve dne 3 až 7 °C

naidka ( 20. března 2013 12:38 )

pesane , na co ty zase myslíš aneb co se dá ještě napsat ke článku o počasí.

naidka ( 20. března 2013 12:35 )

Paní Honsová má pravdu!!!!! Ale v loňských hodnotách. Je fakt, že loni se už makalo na zahradě, a letos tam leží vrstva zmrzlého sněhu do půli lýtek.

hasmen ( 20. března 2013 10:09 )

předpovídá Dagmar Honsová

majkl ( 20. března 2013 08:29 )

Naprosto souhlasím. Paní velká píííí...ča Honsová vždy jen lže. Řídím se ji už několik let. Přesně co řekne je opak.

Zobrazit celou diskusi