Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Myslel si, že mu muž (†38) ukradl loďku, a tak ho utopil: Rybář dostal 6 let vězení

Autor: shp, ČTK - 
19. března 2013
14:09

Myslel si, že mu ukradl loďku, a tak se do něj rybář pustil hlava nehlava. Po vydatné pitce se strhla rvačka u obce Hrobce na Litoměřicku, kde pak rybář Josef Raab shodil muže (†38) do Labe. Druhý opilec v něm utonul. Rybář za to dostal 6 let ve vězení.

Pražský vrchní soud dnes nevyhověl ani jedné ze stran a potvrdil původní rozsudek ústeckého krajského soudu. „Krajský soud situaci vyhodnotil naprosto správně a přiléhavě. K utopení poškozeného přispěl i obžalovaný, a to ranou pěstí, kterou nepochybně narušil motoriku poškozeného, i opakovaným potápěním jeho hlavy. Věděl o opilosti poškozeného a věděl, že je poškozený oslaben natolik, že se může utopit,“ zdůvodnil rozhodnutí předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

Oba bili opilí

Raab se loni v květnu popral s mužem. Předtím oba dlouho popíjeli v kiosku na břehu Labe a v době nočního incidentu byli opilí. Raab muži nejméně třikrát ponořil hlavu pod hladinu řeky, a když muž po zádech odplouval po proudu, vstoupil za ním do vody a udeřil ho pěstí do obličeje, čímž mu zlomil nos. Muže poté odnesla voda a později utonul.

Původně obviněn z vraždy

Policisté Raaba původně obvinili z vraždy, a to na základě výpovědi svědkyně, která jako jediná viděla celý incident a která tvrdila, že Raab muže úmyslně topil. Krajský soud ale její výpověď označil za nevěrohodnou, protože žena byla v době činu pod vlivem alkoholu a navíc neměla brýle, ačkoliv trpí oční vadou. Obžalobu z vraždy proto překvalifikoval na ublížení na zdraví s následkem smrti. Odvolací soud mu dnes dal za pravdu.

Jsem nevinný, čtyřikrát trestaný

Raab, který byl v minulosti čtyřikrát trestaný za drobné delikty a který se podle znalců nechá snadno vyprovokovat, konflikt přiznal. Na smrti muže prý ale nenese žádný podíl. Odmítl například, že by ho udeřil pěstí. “Jsem nevinný, nikoho jsem neudeřil, nikoho jsem nemlátil. Mám sedět šest let za to, že jsem nic neudělal?“ ptal se soudců ve své dlouhé závěrečné řeči, při níž se rozplakal.

milhaus.nav ( 19. března 2013 15:18 )

bili-to může napsat jen naprostej debil

rezacek ( 19. března 2013 14:18 )

To snad psal idiot: "K utopení poškozeného přispěl i obžalovaný, a to ranou pěstí i opakovaným potápěním jeho hlavy." Takže příště to bude: "K úmrtí poškozeného přispěl i obžalovaný, a to výstřelem do hlavy, kterým nepochybně narušil motoriku poškozeného, i opakovaným střílením do jeho srdce."

paternoster ( 19. března 2013 14:17 )

Oba bili opilí

Zobrazit celou diskusi