Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Velký den papeže Františka: Dostal prsten a z papamobilu žehnal miminům

Autor: simao, ČTK - 
19. března 2013
10:56

GALERIE: Obloha jak vymetená, tísnící se davy lidí na Svatopetrském náměstí. Tak dnes vypadala slavnostní inaugurace papeže Františka, při které se svezl papamobilem s otevřenou střechou, žehnal dětem i nemocným, a přebral papežské insignie - prsten a pallium.

Před devátou hodinou přijel František v papamobilu bez střechy a v obklopení desítek bodyguardů na Svatopetrské náměstí, aby zde odsloužil svou inaugurační mši.

Velké slavnosti, které za slunečného počasí přihlíží více než stovka státníků, zástupci různých církví a na 250 tisíc poutníků, se zúčastnil i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Mezi dalšími státníky nechyběla třeba prezidentka papežovy rodné Argentiny Cristina Fernández, viceprezident USA Joe Biden, německá kancléřka Angela Merkel, nebo členové královských rodin ze Španělska a Nizozemí.

Z papamobilu žehnal miminům

František cestou davem rozdával úsměvy na všechny strany a kynul nadšeným věřícím, kteří ho zdravili a mávali vlajkami svých zemí. Papamobil pak při cestě davem několikrát zastavil.

František během toho stihl třeba požehnat několika dětem, které mu lidé podávali směrem k jeho vozu. Při jednom přerušení jízdy papež z vozu dokonce vystoupil, aby objal a políbil ochrnutého muže, kterého jeho blízcí podpírali u bezpečnostní bariéry.

Poté již přišel čas na další oficiality - papež navštívil kryptu s ostatky svých předchůdců a přijal rybářský prsten, osobní odznak každého nejvyššího pontifika, který odkazuje na prvního papeže, apoštola Petra. A také pallium - vlněný pruh bílé látky se šesti kříži, který se nosí přes liturgické roucho.

V následném kázání pak František vyzval lidi dobré vůle k péči o bližní i k ochraně přírody. Zdůraznil potřebu dobroty a lásky a dodal, že úkolem papeže je skromná a konkrétní služba. Věnoval se také osobně svatého Josefa, jehož svátek na dnešek připadl. A přítomné státníky vybídl, aby nedopustili, aby svět provázely známky ničení a smrti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

arne127 ( 19. března 2013 13:48 )

Není ten Papež náhodou přestrojená Františka co tady kritizuje módu jak kdo chodí ustrojený mě to připadá že ano

kalnormin1 ( 19. března 2013 12:08 )

Plačící mimino nadšené nebylo a nějaké požehnání mu bylo patrně jedno. Až vyroste, nebude si stejně nic pamatovat.

santini ( 19. března 2013 11:51 )

Samozřejmě v Sixtinské,jen jsem si to počeštila

santini ( 19. března 2013 11:27 )

Já bych úplně všechen majetek nerozprodávala.Přece jen jejich chamtivost dokázala shromáždit staleté poklady.Otevřít je všechny lidstvu jako expozice a je třeba udělat správci,ale neprodávat,zase by to lidi typu Kalouska a jiní milovníci majetku a prachů rozkradli.To by bylo z bláta do louže,zmizelo by to v soukromých sbírkách a v Sixtýnské kapli by měl sklad Lídl

edifanbasten ( 19. března 2013 11:17 )

Kdy začne konečně rozprodávat ten majetek církve a dávat to chudým ? Zatím to vypadá že si začal zvykat na luxus a na svůj slib zapomněl.

Zobrazit celou diskusi