Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do Pákistánu na vlastní nebezpečí! V zemi únosu dvou Češek řeší atentáty i popravu novináře

Autor: simao, ČTK - 
18. března 2013
14:37

O tom, že v Pákistánu, kde ozbrojenci unesli dvě mladé Češky, není v poslední době zrovna bezpečno, vypovídají i další události z posledních 24 hodin. Dva sebevražední atentátníci zaútočili v Péšávaru, výbuch zabil čtyři lidi a přes dvě desítky jich zranil. Vedle toho proběhlo i stíhání islámského radikála, podezřelého z únosu a popravy amerického novináře.

Na komplex soudních budov v městě Péšávaru v pákistánské provincii Chajbar Pachtunchvá zaútočili dnes dva sebevražední atentátníci. Čtyři lidi zabili a 23 zranili. Cílem útočníků bylo pravděpodobně osvobodit kolegy, kteří jsou v objektu vězněni.

Útok sebevražedných atentátníků

Jeden ze sebevrahů se odpálil před objektem, druhý následně vtrhl dovnitř, zajal několik osob jako rukojmí, a zahájil palbu na bezpečnostní síly. Situaci nakonec vyřešilo elitní komando.

K činu se zatím nikdo nepřihlásil, podezření ale padá na extremistické hnutí Taliban. Jeho příslušníci usilují o svržení pákistánské vlády, podporované Spojenými státy, a nastolení radikální verze islámu. Členové Talibanu opakovaně útočí na bezpečnostní síly i civilisty.

A právě to se stalo osudným dvojici českých turistek, které unesli ozbrojenci. V pákistánských médiích se navíc objevilo, že i ony byly uneseny skupinou, napojenou na Taliban. Zatím se však nikdo pákistánským, ani českým úřadům nepřihlásil.

Stíhání za únos a popravu novináře

Pákistánská strana nyní po Češkách pátrá, vedle toho však úřady řeší i vlastní problémy. Pokračuje také stíhání pachatelů brutální vraždy amerického novináře Daniela Pearla (†38) z roku 2002.

Novinář listu Wall Street Journal Pearl byl unesen v Karáčí (hlavní město provincie Sindh) a skupina ozbrojenců mu uřízla hlavu přímo před kamerou. Děsivá nahrávka pak skončila na americkém konzulátu.

Za Pearlovu vraždu byl již popraven Umar Šajch, v neděli pak dopadly pákistánské bezpečnostní síly při razii dalšího z hlavních podezřelých, islámského radikála Asadulláha, šéfa militantního sunnitského uskupení Laškare Džhangvi.

Balúčistán: Ministerstvo zahraničí varuje

Napjatá bezpečnostní situace pak přetrvává i v samotné provincii Balúčistán, kde nedaleko města Nok Kundi unesli Antonii a Haničku. Namířeno tehdy měly do hlavního města této oblasti Kvéty.

I české ministerstvo zahraničí na svých stránkách před zdejší situací varuje, přesto se oblastí vydá ročně kolem dvou stovek Čechů. Často v doprovodu přiděleného ozbrojeného strážce. Na svých cestách se pak zapisují na tzv. checkpointech, kontrolních stanovištích místní policie. Ani strážce však české dívky před skupinou ozbrojenců neochránil.

tipr ( 22. března 2013 10:07 )

Ještě porad muzeme doufat ze se ozvou bud holky samy a nebo unosci.Rekneme ze jsou drzeny v cele a podrobovany dennodennímu vyslechu , pote budou moci holky dat o sobe vedet.Je ale taky mozne ze Pakistanci uz nemaji co nabidnout za vykupne.

clio ( 22. března 2013 07:55 )

Vic se priklonuji k tomu ze unosci nebudou chtit peníze.

peterwilliams ( 18. března 2013 16:21 )

a dobre jim tak!

12356 ( 18. března 2013 16:09 )

nejhorsi na vsem je, ze si nevazi niceho a nikoho, nemaji problem zabijet i svoje vlastni lidi. Tyhle kmeny, ktere ziji na uzemi Afghanistanu, Pakistanu a i Indie, zrejme neznaji ani slovo laska... http://www.youtube.com/watch?v=w0homgPneME

hiawatha ( 18. března 2013 15:46 )

Jak dlouho nase Evropa takhle zustane? Uz ted jsou problemy v Anglii, ve Francii, v Nemecku i u nas. Rozlezaji se po celem svete, stavi si u nasty jejich mesity a velmi brzy se budou snazit diktovat celeme svetu. Jestli bude 3. svetova valka, tak (dle meho soudu) to bude valka nabozenska. A to pak bude masakr! Prominte, ale v tomto pripade nemohu byt optimista .

Zobrazit celou diskusi