Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Tihle chytráci ukradli Fillovy obrazy: Vůbec netušili, jakou mají cenu

Autor: Jana Ulrichová - 
19. března 2013
11:23

Ukradli čtyři Fillovy obrazy za desítky milionů korun. Jejich krádež a následné dopadení, k němuž došlo po měsíci, sledovalo s napětím celé Česko. Teď se Marian Lázo, Vojtěch Hloušek a jejich pět dalších společníků zpovídají u soudu.  Ukázalo se, že tihle chytráci vůbec netušili, jak hodnotná díla vzali.

Soud teď postupně rozplétá podíl všech obžalovaných na krádeži. Samotnou krádež obrazů z galerie v zámku v Peruci, k níž došlo v prosinci 2011, mají podle obžaloby na svědomí Marian Lazo Vojtěch Hloušek. Marianův otec Ondřej je pak i s lupem z místa krádeže odvezl a později se přes další prostředníky pokoušel obrazy prodat. Další obžalovaní s prodejem pomáhali.

Kupce sháněli až po krádeži

Zatímco Marian Lazo se ke krádeži přiznal, Hloušek se snaží svést vinu na známého, který jim prý Fillovu galerii v Peruci doporučil. „Říkal, že ty obrazy jsou asi opravdu cenné,“ vypověděl.

Jak cenné, ale vůbec netušili. Jejich hodnotu odhadovali do milionu. Podle toho se k nim také chovali. Vytrhali je z rámů a ty pak pohodili rozlámané na polní cestě na Kladensku. Když se pak z médií dozvěděli, že vzali díla za desítky milionů, považovali to za záměrnou dezinformaci. Kupce na jedinečná kubistická, i ve světě vysoce ceněná díla sháněli až po krádeži.

Prodej už sledovali policisté

„Zavolal mi Ondřej Lazo, že má na prodej Fillu. Už dříve jsem se mu pokoušel zprostředkovat prodej houslí a obrazů Kupky, Čapka a Špály,“ popsal další z obžalovaných Štěpán Petik, který nakonec na jeden z obrazů kupce skutečně sehnal.

Dílo za 4 miliony mu nabídl za 300 000 korun, pak se ale spokojil s 250 000 korunami. Jeho podíl dělal 25 000 korun. To bylo jedné, co z celé akce získal. Netušil přitom, že už tuto transakci sledují policisté. Ti monitorovali i následný pokus o prodej dalších obrazů, k němuž došlo o několik dní později. Přitom už je všechny zadrželi.

Hlavní líčení je nařízené až do 11. dubna. Obžalovaným hrozí tresty od 3 do 10 let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi