Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

To je frajer: Beznohý tanečník válí breakdance o berlích!

Tanečník Lazylegz dokáže to, co je pro mnohé zdravé lidi nad jejich možnosti
Tanečník Lazylegz dokáže to, co je pro mnohé zdravé lidi nad jejich možnosti  (Autor: facebook.com)
Autor: ČTK, šim - 
18. března 2013
12:20

VIDEO: Žádné výmluvy, žádné hranice. Tak zní heslo 28letého Kanaďana Luky Patuelli, který má kvůli vrozené chorobě téměř nehybné nohy, přesto se dokázal mezi světovou špičku breakdance tanečníků.

Luca, který si zvolil přezdívku Lazylegz (líné nohy) tančí pomocí dvou berlí, kolem nichž se rychle otáčí, většinu choreografie odmaká rukama a trupem. Kromě to toho, že neustále překonává limity svého hendikepovaného těla, objíždí svět a předává naději postiženým lidem, že ne vše, co se jim zdá nemožné, je nemožné doopravdy.

Chystá svatbu

Zatímco se Luca připravuje na svou svatbu plánovanou na letošní říjen, zůstává věrným učitelem ve svém městě. Loni v září si na předměstí Montrealu otevřel taneční školu pro invalidní žáky.

Díky jeho didaktickému přístupu a přesvědčivému taktu dosáhli někteří skutečného pokroku. "Někomu se zcela změnil život. Například Michel má zasaženou motorickou část mozku. Zpočátku se sám nedokázal ani posadit na své křeslo. A dnes mu to už nečiní žádné problémy," raduje se Luca.

Luca má životní sílu, kterou čerpá ze své rodiny, ale i ze svého utrpení způsobovaného artrogrypózou, vzácnou vrozenou chorobou s mnohačetnými syndromy, charakterizovanou neuromotorickými problémy, především ztuhnutím kloubů.

Překonává sám sebe: Mučí se chůzí bez berlí

Nehybnost dolních končetin vyžaduje, aby věnoval co největší péči svalům v horní části těla. "Denně cvičím," zdůrazňuje. Přes své problémy dokázal Luca ujít již dvakrát kilometr cesty bez berlí. To u něho bylo vzhledem k jeho chorobě dosud nemyslitelné.

Lazylegz nehodlá nikdy propadnout lenivosti. "V budoucnu bych chtěl otevřít více tanečních škol ve světě," svěřuje se. Věří, že se mu to podaří, neboť spoléhá na svůj kolektiv ILL-Abilities, sdružující nejzkušenější tanečníky mezinárodní scény, kteří jsou nějakým způsobem postiženi.

Rodiče s ním jednali jako se zdravým

Jeho energie a nadšení dokáže lidi kolem něho zcela získat. Jeho rodiče s ním od dětství jednali jako s normálním dítětem, a tak se Luca mohl rozvíjet pomocí sportu, než jedna z četných operací rozhodla o jeho osudu: ve Spojených státech, v Marylandu objevil tanec hip-hop.

Luca Patuelli si během let získal dobrou pověst. Impulsem k tomu bylo v roce 2006 americké vysílání Today Show NBC. Později se díky pořadu America's talent proslavil i v mezinárodním měřítku a YouTube jeho slávu ještě rozšířilo.

V roce 2010 se tento rodák z Montrealu dočkal velkého uznání při televizní soutěži So you think you can dance Canada a při zahájení paralympijských her ve Vancouveru.

jozefe ( 18. března 2013 14:15 )

Zobrat duchod a poslat do prace.

Zobrazit celou diskusi