Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bulharský generální prokurátor: Odeberme ČEZ licenci

Bulhaři dnes opět vyšli do ulic.
Bulhaři dnes opět vyšli do ulic.  (Autor: ČTK, EPA, Reuters)
Autor: kla - 
17. března 2013
09:06

Bulharský generální prokurátor Sotir Cacarov požádal o odebrání licence české energetické společnosti ČEZ, která je na západě balkánské země výhradním distributorem elektřiny. Oznámila to agentura AFP. Kontrola podle prokurátora prokázala "masivní porušování" pravidel firmou.


ČEZ se v posledních týdnech stal v Bulharsku jedním z terčů lidového hněvu vyvolaného vysokými cenami elektřiny. Lidová nespokojenost smetla minulý měsíc pravicovou vládu, jejíž premiér Bojko Borisov již den před odstoupením sliboval odebrat distributorovi licenci.

Společnost ČEZ dnes uvedla, že "žádné oficiální uvědomění o jakémkoli pochybení" od bulharské prokuratury dosud neobdržela a že výsledky kontroly by měly být známy až během několika dní. "Jsme naprosto přesvědčeni, že dodržujeme veškeré bulharské zákony i zákony Evropské unie," řekla ČTK mluvčí firmy Barbora Půlpánová.

Bulhaři vyšli do ulic

Stovky Bulharů dnes necelý týden po nástupu přechodné úřednické vlády znovu vyšly do ulic řady měst s požadavkem levnější energie z jádra a přijetí kroků proti monopolnímu postavení distributorů elektřiny, tepla z dálkových zdrojů a vody. Demonstranti opět požadovali zestátnění distributorů elektřiny, tedy regionálních struktur rakouské firmy EVN a českých společností ČEZ a Energo-Pro. V Sofii protestující zablokovali důležité křižovatky a hlavní silnice, ve Varně nádraží, informovala agentura DPA.

Bulharský regulátor již dříve oznámil, že o licenci české energetické firmy rozhodne 16. dubna. "Probíhající vyšetřování aktivit ČEZ odhalilo masivní porušování pravidel při vystavování faktur za elektřinu zákazníkům," uvedl Cacarov v televizi. "V důsledku vrchní správní prokuratura požádala o zrušení licence ČEZ," dodal.
   

ccir ( 17. března 2013 21:28 )

Ach tá úbohosť!

lennne ( 17. března 2013 20:22 )

Alespon je jasno, v Bulharsku neinvestovat).Ono staci jak se Bulhari bouri proti snaham ostatnich zemi EU proti socialni turistice, staci papir, ze v Bulharsku pracovali , odjedou do bohatsi zeme EU a maji narok na socialni davky aniz by v nove zemi odpracovali jen 1 den.....dost blbe zakony....proto zivime slovenky cikany....mame se nac tesit......kasa bude vyzdimana jeste vic.

mortis69 ( 17. března 2013 19:45 )

Když ty zloděje neumíme usměrnit my,musí to udělat jinde Nerad bych žil v ČEZKU

agatamachova ( 17. března 2013 17:26 )

Ahoj. Po internetu se prave siri novinka, jak si vydelat nejake penize. Najdete to na - www.Prilepseni.Nazory.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a zatim jsem naprosto spokojena Doporucovala bych se na to ale podivat rychle, protoze brzy uz by to nemuselo byt mozne...

trip ( 17. března 2013 16:28 )

))))))) a co delas ty, ty ubozaku! stezujes si na domene bulvaru? hmmm. ty musis byt fakt myslitel a vudce! debil.

Zobrazit celou diskusi