Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Do Mali odletěli poslední čeští vojáci: Budou cvičit místní armádu v boji proti islamistům!

Autor: ČTK, lm - 
17. března 2013
16:30

Zbylých 24 z celkem 34 českých vojáků v sobotu odcestovalo z pražského kbelského letiště do afrického Mali na misi EU. Byl to poslední ze tří letů, který se vydal v posledních třech dnech i s výzbrojí a další technikou do této země.

"První velkokapacitní letoun An-124 Ruslan se sedmi vojáky na palubě včetně velitele jednotky nadporučíka Marka Štěpánka odstartoval z letiště v Praze-Ruzyni již ve čtvrtek 14. března v ranních hodinách," uvedla mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková. Kromě sedmi vojáků s sebou vezl i tři vozidla LR-130 Kajman a dva vozy T-815. Druhý letoun se třemi vojáky a obrněnci Iveco pak z ČR odstartoval o den později.

Čeští vojáci budou v první fázi zajišťovat v hlavním městě ochranu pro velitelství výcvikové mise, spolupracovat budou s francouzskými a malijskými jednotkami. "Hlavním úkolem celé mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády," uvedla Růžičková. Mise by měla trvat předběžně 15 měsíců.

"Bude to první mise v Africe a bude to tak něco jiného a pro nás úplně nová zkušenost. Prošli jsme zkrácenou přípravou, zaměřenou na taktiku, střeleckou přípravu, specifika doprovodů konvojů a VIP osob," citovala mluvčí velitele Štěpánka. Podle něj je jednotka připravena, protože většina členů týmu už působila v Afghánistánu. Vojáci se pouze před odletem seznámili s podmínkami v africké zemi a podstoupili také nezbytné doočkování proti choleře, malárii či žluté zimnici.

V Mali spojenci bojují proti islamistům

Loni na jaře islámští extremisté obsadili sever Mali a zahájili postup směrem k hlavnímu městu. Tamní armáda je nedokázala zastavit, proto v zemi intervenovala Francie, která vyslala zhruba 4000 vojáků.

O zřízení výcvikové mise bylo rozhodnuto na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z loňského roku a žádosti malijské armády. Česká vláda vyslání vojáků posvětila v únoru, následně ho schválily obě komory Parlamentu.

zkzkz ( 17. března 2013 20:49 )

Okupanti

agatamachova ( 17. března 2013 17:24 )

Ahoj. Po internetu se prave siri novinka, jak si vydelat nejake penize. Najdete to na - www.Prilepseni.Nazory.cz - Ja si takto vydelavam uz pres mesic a zatim jsem naprosto spokojena Doporucovala bych se na to ale podivat rychle, protoze brzy uz by to nemuselo byt mozne...

kuniksicht ( 17. března 2013 17:22 )

ta "srandaakce" ma udajne vyjit na 156 milionu.....to zaplati vlada z Mali? mistni armada, to nesou islamisti?

Zobrazit celou diskusi