Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Notebook jako kufr?! Před 10 lety zemřel "otec notebooků" Adam Osborne

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, tis - 
17. března 2013
20:26

Notebook jako kufřík? To si dnes již nikdo nedokáže představit. Před dvaceti lety to však byla opravdová senzace! "Otec notebooků" Adam Osborne před deseti lety, 18. března 2003, zemřel.

Osborne se narodil v březnu 1939 v Thajsku. Po rodičích však zdědil britské občanství, což mu umožnilo vystudoval chemii na univerzitách v Británii a posléze v USA.

Počátkem 70. let dal Osborne světu zkumavek a chemických vzorečků sbohem a vrhl se na podnikání v oblasti výpočetní techniky. Zpočátku se živil jako autor počítačových příruček. Sepisování manuálů ho však nenaplňovalo a proto začal spolu s Leem Felsensteinem vyvíjet vlastní počítač, jenž se od konkurence lišil snadnou přenosností. Výsledek představil světu v dubnu 1981.

Počítač Osborne 1 vážil 12 kilogramů a svým vzhledem ze všeho nejvíc připomínal plastový kufr na nářadí. Po odklopení horní části na uživatele vykoukla zabudovaná klávesnice, pětipalcový monochromatický monitor a disketová jednotka. Nutno dodat, že přístroj neměl žádnou baterii, takže práce s ním byla možná pouze v dosahu elektrické zásuvky, případně po dokoupení externího akumulátoru.

Za vcelku přijatelných 1795 dolarů šel počítač dobře na odbyt, zejména mezi manažery. Těm vyhovovalo, že se vešel pod sedačku v letadle, i to, že v přístroji byla sada praktického softwaru včetně textového a tabulkového procesoru.

Slibně rozjetý byznys s přenosnými počítači však překvapivě zhatil sám Osborne. V roce 1982 totiž oznámil, že připravuje výrazně lepší přístroj. V očekávání brzkého příchodu nástupce ztratili zákazníci o původní model zájem a společnost Osborne Computer Corporation skončila v bankrotu. Jediné, co po ní do dnešních dnů zbylo, je termín Osbornův efekt. Tak se v učebnicích marketingu označuje situace, kdy si firma sama pod sebou podřeže větev předčasným oznámením nového produktu, který ještě není připraven k prodeji.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi