Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Východ Evropy trápí mrazy: Maďarsko a Slovensko bez elektřiny!

Takto vypadá situace v Maďarsku.
Takto vypadá situace v Maďarsku.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, tis - 
15. března 2013
23:10

Silný vítr, sníh a mráz si dnes především na východě Evropy vyžádaly několik životů. Na Slovensku, v Maďarsku a Bulharsku zanechaly podle agentury Reuters téměř 200.000 obyvatel bez elektřiny. Na Slovensku bojovaly s následky rozmarů počasí stovky vojáků a těžká technika, Maďarsko vyslalo na pomoc tisícům uvízlých motoristů dokonce tanky. Postiženy jsou také balkánské země a část jižní Evropy.

V Maďarsku, kde bylo podle agentury AP přes 100.000 lidí bez elektřiny, vyhlásily úřady stav ohrožení. Při nehodách zde zemřely tři osoby a dalších 76 utrpělo zranění. Tisíce lidí uvízly přes noc na silnicích, kde byla místy kvůli větru až metrová vrstva sněhu. Někteří v autech strávili i přes 20 hodin. Ještě dnes večer čekalo na pomoc ve vozech 155 lidí. Nouzové ubytování muselo přes noc vyhledat přes 8000 lidí, během dne k nim přibyly další 4000.

Budapešť na pomoc vyslala i tanky a další vojenskou techniku. Někde jim pomáhala i odstraněním svodidel. Na mnoha místech se přerušilo i železniční spojení, nejméně 18 vlaků zůstalo stát mezi stanicemi.

Jednoduchá nebyla ani situace na Slovensku, kde bylo přes den kolem 20.000 lidí bez elektřiny. Sněhové závěje komplikovaly dopravu na silnicích, policie proto na několik hodin uzavřela všechny přechody mezi Českem a Slovenskem pro kamiony nad 7,5 tuny. V Košickém a Prešovském kraji úřady řidičům doporučily, aby nevyjížděli. Očekávaly totiž až 25 centimetrů nového sněhu. Meteorologové také varovali před silným větrem, který podle nich mohl v nárazech přesáhnout 140 kilometrů za hodinu.

ccir ( 16. března 2013 15:59 )

Geograficky leží Slovensko, Maďarsko ale i Česko v strednej Európe a politicky ležia tieto krajiny na východe, Česko nevynímajúc. Že páni českí novinári!!! Skúšate, skúšate?

Zobrazit celou diskusi