Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poprava Draka a jeho ženy v opuštěné garáži: Tohle jsou tři podezřelí

Autor: Ivana Žáková - 
16. března 2013
08:29

Byla to poprava! Manželé Zbigniew (†66) a Jarmila (†58) Muszański z Bohumína se stali oběťmi chladnokrevné loupežné vraždy. Byli uneseni a v opuštěné garáži zastřeleni. Draka, jak si mrtvý muž říkal, a jeho ženu sprovodili ze světa jejich známí. Vraždu měl údajně zosnovat jeho dlouholetý kamarád.

Blesk případ manželů, kteří za záhadných okolností zmizeli poslední únorový den, sledoval prakticky den po dni a také zná všechny tři podezřelé z dvojnásobné vraždy.

O Drakovi bylo známo, že je docela při penězích, které si vydělal jako muzikant na moři. Jejich půjčování se mu ale moc neosvědčilo, dlužníci peníze často nevraceli a Drak se musel obracet i na soud.

Přestože žil velice skromně, nepil a kromě svých vnoučat šetřil na všem a hlavně na sobě, korunkami se netajil. Kde má peníze  schované, věděl i jeho kamarád Michal Z. (38), který Drakovi stavěl před nedávnem domek. Když chtěl půjčit, Drak mu vždy pomohl.

Vrchol cynismu

V osudný den Michala Z. sousedé zavražděných u jejich domu několikrát viděli. Byl tam i den po vraždě. „Snažil se mého muže cynicky uklidnit, že se rodiče určitě objeví a budou v pohodě! Byl úplně v klidu a přitom věděl, že už leží zastřelení v garáži,“ řekla včera Blesku Drakova dcera. Ta od počátku policii tvrdila, že rodiče museli zabít pro peníze ti, kteří znali jejich zvyky i dům. Nebýt pokusu o sebevraždu Michala Z., jenž policii popsal, kde jsou ukrytá těla, případ by se stále řešil jako hledačka.

Video  Video z místa činu  - Blesk: Ivana Žáková
Video se připravuje ...

Krutá trojka

Podle zdroje Blesku byl iniciátorem zločinu právě Michal Z.  Oslovil Lumíra M. (41), oba pojila nejen zkušenost s kriminálem, ale také žena, s níž mají oba děti. Třetím komplicem byl Jiří Bohdálek (54), kterého policie do včerejšího večera hledala jako nebezpečného a ozbrojeného zločince na útěku. "Byl zadržen a policie je na samotném počátků úkonů týkajících se této osoby," sdělila včera večer Blesku mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská.

„Když ho ten hajzl ve špitále prásknul, proč po něm policajti nevyhlásili hned pátrání? Mohli  mu dát dva dny náskok, aby zmizel i s prachama za kopečky,“ stěžovali si včera Blesku rozezlení místní. Bohdálek totiž byl svéráznou bohumínskou postavou.

Těla měla zmizet v betonu

Loupežná vražda byla naplánovaná. Zbigniew Muszański poslední únorový den jako obvykle doprovázel vnuka na hokej. Vrazi na něj číhali ve Starém Bohumíně, kde žije jeho zadržený známý Michal Z. Pak odjeli do Drakova domu odstranit i jeho ženu. Manžele unesli do opuštěné garáže na ulici Na Burni ve Slezské Ostravě, kde je zastřelili a později chtěli pohřbít do betonu. Před garáží zůstal ležet zbytek cementu. Z trezoru ukradli peníze a směnky, sebrali i počítač a kamery. Podle dcery nenašli tolik peněz, jak počítali.

buban ( 16. března 2013 12:37 )

dik za vysvetleni-ja jsem myslela, ze premeruje lidem pasy (ty na tele).

jirka2 ( 16. března 2013 12:27 )

Cizinecká policie - zajišťuje i pasy. ;-)

j.t.2906 ( 16. března 2013 12:25 )

Žádám autora článku či případného korektora, aby pro příště zvážili použití slova POPRAVA. Poprava (odvozeno od sousloví 'po právu') je akt vykonání trestu smrti rozhodnutím soudu, a za přítomnosti lékaře (jež smrt potvrdí) je poté zaprotokolováno. V případě manželů Muszańskich šlo o podlou a sprostou vraždu.

buban ( 16. března 2013 12:06 )

Muze mne, prosim pekne, nekdo vysvetlit pojem "pasovy policista"? Zrovna tak mne unika smysl tech poslednich dvou tucne vytistenych vet. No jo no, pleskoni...

nojasne ( 16. března 2013 12:02 )

Já jsem se pořád nikde nedočetl, za kolik půjčoval.

Zobrazit celou diskusi