Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Unesené Češky: Co dělaly v nebezpečném Pákistánu? Čtěte jejich příběh

Dívky unesené teroristy Hanička a Tonička: Co dělaly v Pákistánu?
Dívky unesené teroristy Hanička a Tonička: Co dělaly v Pákistánu?  (Autor: INT, Facebook)
Autor: simao, INT - 
15. března 2013
20:09

Trnou hrůzou, co se dvěma mladým dívkám mohlo v Pákistánu stát. Rodiny Češek Haničky a Toničky (25), které unesli teroristé, doufají, že se brzy dozví dobré zprávy. Jenže únosci zatím mlčí. Co vůbec dívky v Pákistánu dělaly? A jaký je jejich příběh?

Dívky unesla skupinka osmi až desíti ozbrojenců v provincii Balúčistán, zhruba 500 kilometrů od tamní metropole Kvéty. Z místa únosu je teroristé odvezli i s policistou, který je do té doby doprovázel. Později však policistu únosci odzbrojili a vysadili.

Dívky mířily do Indie

Kamarádky Hana s Antonií přitom zažívaly velké dobrodružství - cestu po souši do Indie, kterou si pečlivě naplánovaly. V Indii chtěly pobýt delší dobu, skoro dva měsíce. Navštívit místní chrámy, poznávat kulturu. Po cestě však plánovaly poznat i další státy. Do Pákistánu přicestovaly ze sousedního Íránu, zemí měly jen projet. Jenže narazily na únosce...

Zkušenosti s cestováním na vlastní pěst mají dívky již z minulosti. "Tonička již v Indii byla, byla i na Novém Zélandu, na Srí Lance atd. - vše si zařizovala sama," prozradil serveru aktualne.cz kamarád unesených dívek Michal Najman.

I Hanka již několikrát cestovala po vlastní ose do zahraničí. "Tu situaci znaly a nepodcenily ji," je přesvědčený kamarád, který se nyní snaží pomáhat rodinám dívek, pocházejících z Kladenska a Písecka.

Žijí, aby pomáhaly lidem, říká kamarád

Kamarád Michal také prozrazuje, co Hanička s Toničkou dělaly v Česku - obě studovaly na vysoké škole psychologii a sociální pedagogiku, obě se začínaly angažovat v oblasti sociálních prací.

Tonička pracuje na Lince bezpečí, Hanička má zkušenosti s pomáháním lidem třeba z kaváren pro mentálně postižené a jejím snem prý je, stát se vězeňskou psycholožkou. "Obě žijí, aby pomáhaly lidem," dodává kamarád.  Rády však také vyrážely poznávat jiné kultury. A to se jim stalo nyní osudným.

Sestra Toničky: Máme o ně velký strach

Rodina Toničky se o únosu dozvěděla z médií. Ihned kontaktovala české ministerstvo zahraničí. Černínský palác kvůli únosu zřídil krizový štáb, v Pákistánu po dívkách pátrá místní tým, sestavený při ministerstvu vnitra.

"Ne, rozhodně si nemyslím, že by riskovaly, ani že by hazardovaly. Vím, že se na to připravovaly. Vím, že sebou měly i šátky, že v Íránu i v Pákistánu nosily zahalené vlasy. Rozhodně na sebe nechtěly nějak za každou cenu upozorňovat," uvedla Eva Kubíková, sestra unesené Toničky, pro Český rozhlas.

"Rodiny se dnes vrátily z ministerstva zahraničí, kde je celý den informovala diplomatická služba, co se děje a co česká strana dělá. Máme z toho dobrý pocit, že tam ta péče a snaha je," dodal kamarád Michal.

Rodiny však mají o dcery přirozeně velký strach. A s utěšující zprávou o únosu Češek v Pákistánu zatím úřady nepřichází. Podle zkušeností českého velvyslanectví v Islámábádu se podobné případy mohou protáhnout až na několik měsíců. A všichni doufají, že únosci chtějí především výkupné.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rolpa ( 22. března 2013 09:47 )

rolpa ( 22. března 2013 09:46 )

milisek75 ( 21. března 2013 20:37 )

Je to smutny pribeh. Nechapu, ze si samy dve troufly do Pakistanu a nakonec i do Indie, ktera ted resi sama znasilneni. Tohle uz není o pouceni, děvčata dobre vedela, kam jedou, umeji cist, získat informace atd., tohle je pouze o hlouposti, nezodpovednosti a zazit adrenalin za kazdou cenu, coz se mnohdy nevyplaci. Ale my Cesi radi cestujeme a podcenujeme rizika, hlavne, aby to bylo za par kacek a poradnej adrenalin, to nic nestoji, akorat kolikrat zdravi, ci zivot, ale to se me prece nemuze stat, ze??!!

lauratiger ( 20. března 2013 20:37 )

Po studiích, něco urvat zadara a jít dál.

lauratiger ( 20. března 2013 20:33 )

Jeďte rovnou, jestli máte hulit trávu na hlaváku nebo v Pákistánu, to je asi jedno. Santusák se protluče všude.

Zobrazit celou diskusi