Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Hanku a Toničku unesli Pákistánci: Rodiče doufají ve výkupné

Autor: ČTK, ljš - 
15. března 2013
16:19

Rodiny dvou Češek, které ve středu unesli pákistánští radikálové, prožívají nejtěžší chvíle svého života. Stále doufají, že od ozbrojenců přijde žádost o výkupné. To by znamenano, že jsou Hanka a Tonička pravděpodobně živé.

České úřady nemají nové informace o osudu dvou českých turistek Haně Humpálové a Antonii Chrátecké, které byly uneseny skupinou ozbrojenců v pákistánské provincii Balúčistán.

Mluvčí ministerstva zahraničí Johana Grohová uvedla, že Černínský palác zřídil krizový štáb, který se bude operativně scházet.

"Také pákistánská strana je aktivní, má krizovou skupinu na ministerstvu vnitra," řekla Grohová. Od šéfa pakistánského vyšetřovacího týmu, který ve čtvrtek vyjel na místo únosu vzdálené více než 500 kilometrů od balúčistánské metropole Kvéty, zatím žádné informace nedorazily.

Zástupce českého velvyslanectví v Islámábádu předpokládá, že po hektickém čtvrtku, kdy se zprávy o únosu rozšířily v médiích, bude nyní celý proces pomalejší.

Podle zkušeností s podobnými případy z minulosti nebývají změny ve vývoji situace v řádu dnů, ale spíše v řádu měsíců, prohlásil zástupce úřadu.

Ženy, kterým je podle mluvčí Grohové kolem 25 let a z nichž jedna pochází z Kladenska a druhá z Písecka, přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu jako turistky. Z místa únosu byly v terénním automobilu odvezeny i s policistou, který je do té doby doprovázel. Později únosci policistu z auta vysadili a ponechali si jeho zbraň. Ozbrojenců bylo údajně osm až deset.

K činu se zatím nikdo nepřihlásil, a není tak ani znám jeho motiv. Podobné incidenty jsou v oblasti ale poměrně časté a hlavním cílem pachatelů bývá výkupné.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

derek ( 16. března 2013 21:43 )

No asi takhle žádný únosce nestojí o to být v televizi. Proběhne to novinama a za týden už o nich nikdo vědět nebude. A administrativa ty už je to úplně jedno. Naděje je obvykle do 96 hodin od únosu. Pak spadne na 10% a pak už je to mizivé.

dobrotka ( 15. března 2013 20:30 )

Rekla bych obracene. Praveze medializace je nadeji na preziti. Pokud by videli, ze se o ne nikdo nezajima, zneuziji a zabijou hned

derek ( 15. března 2013 20:16 )

Příliš zmedializované s tím nebudou mít velké šance na přežití. Tak hlavně ,že si naposled zajeli na výlet.

rumovapalice ( 15. března 2013 20:04 )

tůristika

rumovapalice ( 15. března 2013 20:03 )

Šláfenberg by pro ně mohl zaject osobně, možná by se zločinci lekli a holky by vydali okamžitě.

Zobrazit celou diskusi