Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Dobrý den pro obviněné poslance: Véčkaře Chaloupku zprostili obžaloby!

Obviněný poslanec Otto Chaloupka (VV) u soudu s Vítem Bártou
Obviněný poslanec Otto Chaloupka (VV) u soudu s Vítem Bártou  (Autor: Foto Aha - Karel Kopáč)
Autor: simao, ČTK - 
15. března 2013
16:06

Po verdiktu nad Davidem Rathem čekalo dnes soudní stání i poslance Otto Chaloupku (VV). Soud ho dnes zprostil obžaloby z korupce, nebylo prokázáno, že Chaloupka nutil svého asistenta, aby mu odváděl část svého platu.

Davidu Rathovi bylo schváleno propuštění na kauci, poslance Otto Chaloupku i jeho bývalého asistenta Vratislava Vařejku pak dnes Okresní soud v Hodoníně zprostil obžaloby z korupce.

Chaloupkovi přitom hrozilo za přijetí úplatku až 8 let vězení, zatímco jeho asistentovi za údajné podplácení šest let. Jeden přitom obviňoval z nezákonného jednání toho druhého. Policie se kauzou začala zabývat v dubnu 2011, když na Chaloupku podal jeho bývalý asistent Vařejka trestní oznámení.

Vinili ho, že bral peníze od svého asistenta

Veřejka tvrdil, že po něm Chaloupka chtěl část jeho platu jen za to, že ho vůbec zaměstnal. Poslanec za VV Chaloupka to popřel a Veřejku naopak obvinil z korupce, což bývalého asistenta zaskočilo.

Nebylo prokázáno, že se žalovaný skutek stal, řekl však v odůvodnění verdiktu soudce Ladislav Sobotka. 

Poslanec soudu řekl, že Vařejku přijal v září 2010 jako poslaneckého asistenta, protože na něj dělal dojem mladého a úspěšného muže se zájmem o politiku. A nikoli proto, aby z něj tahal peníze.

"Pan Vařejka je neschopný, zákeřný, líný a má problém s osobní hygienou," obrátil při svém výslechu Chaloupka. Po několika týdnech prý Chaloupka zjistil, že Vařejka není dobrým asistentem, a tak ho propustil.

Od soudu dnes Chaloupka odcházel viditelně spokojený. "Dnešní verdikt beru jako zadostiučinění po tom bezmála roce a půl jednání, která v této věci proběhla," uvedl poslanec Véček. Rozsudek však není pravomocný, žaloba se rozhodne, zda podá odvolání ke Krajskému soudu v Brně. 

valenta008 ( 16. března 2013 09:02 )

Ty žaloby na VV za směšné,nškolikatisícové úplatky mají zcela zřejmý cíl-ZLIKVIDOVAT tuto pro ně,opravdové korupčníky z ODS a TOP09 nepohodlnou stranu, což se jim bohužel i daří.

hafblaf ( 15. března 2013 19:28 )

Myslím si, že to jsou běžné praktiky našich politiků skrz na skrz prolezlých čestností, poctivostí a pravdomluvností. Kam se hrabe italská mafie.

Zobrazit celou diskusi