Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nadstranický Zeman? Přeje si vítězství ČSSD ve volbách! A dál se bojí schodů

Autor: simao - 
15. března 2013
14:09

Jako prezident prý má být nadstranický. Jako občan si však přeje vítězství ČSSD ve volbách, dělá si legraci z představitelů pravicových stran a nabídl sociálním demokratům své přátelství. Miloš Zeman předvedl na sjezdu ČSSD svou rozpolcenou osobnost. A také svůj pokračující strach z chůze ze schodů.

Zemanův proslov na sjezdu ČSSD v Ostravě obsahoval řadu rozporů. Přesto za něj prezident sklidil potlesk vestoje. Zvlášť v okamžiku, kdy oznámil, že si přeje vítězství ČSSD v příštích volbách, ať již budou předčasné, nebo v řádném termínu.

Kritizoval "Kalouskovu" vládu, ocenil hejtmany

Zeman nezapomněl zmínit, že jako prezident má být nadstranický. Pak se ale rozpovídal. "Jako občan Miloš Zeman si přeji vítězství sociální demokracie v příštích volbách," oznámil vzápětí a oranžoví se mohli utleskat.

Vedle toho Zeman pobavil kritikou pravice. "Dovedete si mě představit, že budu podporovat Nečasovu, nebo Schwarzenbergovu vládu? Což by v obou případech byla vláda Miroslava Kalouska? Nebo že si v nejhorším případě budu snad přát vládu Karolíny Peake," dodal prezident.

Ať je oficiálně u kormidla ten, či ten, podle "nadstranického" Zemana jde o vládu Miroslava Kalouska. A navíc prý nepříliš schopnou.

Zeman, který pronesl, že "na rozdíl od názorů některých z vás jsem opravdu levicový politik", opět pokáral za jejich práci ministry Nečasovy vlády, i když nikoho výslovně nejmenoval. Naopak stejně jako nedávno na Hradě chválil hejtmany, kteří jsou převážně z řad ČSSD.

Mějte odvahu vládnout sami, vzkázal ČSSD

Veřejnou pochvalou hejtmanů však Zeman podpořil mocenskou základnu místopředsedy ČSSD a jihomoravského hejtmana Michala Haška. "Nepřijel jsem rozložit sociální demokracii," dodal však Zeman.

Vedení ČSSD pak vzkázal, ať se v případě výhry ve volbách nebojí vládnout samo v menšinové, jednobarevné vládě. I když s tichou podporou další strany. Komunisty přímo nejmenoval, ale koho jiného by měl po kritice pravice na mysli...

"Mějte odvahu vládnout sami, protože pak ponesete veškerou tíhu odpovědnosti, ale nestane se vám, že si vaše úspěchy bude přisvojovat někdo jiný," řekl publiku.

Zaútočil na Špidlu a citoval Mečiara

Zeman také ve svém projevu zavzpomínal na vlastní vládní úspěchy - jeho vláda prý nastartovala ekonomický růst a provedla celou řadu reforem. Při pohledu do minulosti se však opřel do vlády bývalého sociálně demokratického lídra Špidly, která v roce 2002 vyhrála volby, ale pohořela.

"Politický amatérismus tehdejšího vedení sociální demokracie zplácal jakousi podivnou stojedničkovou koalici, kdy byla ČSSD zajatcem koaličních partnerů," pronesl Zeman.

A takřka obdivně při tom citoval slovenského politika Mečiara: "Nezapomeňte slova Vladimíra Mečiara. Stupňování slova nepřítel - 1. stupeň nepřítel, 2. stupeň úhlavní nepřítel, 3. stupeň koaliční partner."

Opět měl strach ze schodů

Po skončení projevu se pak opět projevil Zemanův strach při chůzi ze schodů kvůli bolavému palci. Pomáhat mu z nich musel tajemník Jaroslav Hlinovský.

Pak už ale Zeman zaplul mezi "své" sociální demokraty. Objímal se s Marií Benešovou a čestným předsedou strany Waltrem Komárkem, potřásl si rukou s odborovým předákem Zavadilem. Všem třem ostatně předtím z pódia poděkoval za podporu před 1. kolem prezidentské volby.

krupan10 ( 18. března 2013 11:52 )

to je vidět

krupan10 ( 18. března 2013 11:49 )

tady se sešla vzácná banda Karlovců a děsných ču.ráků

krupan10 ( 18. března 2013 11:46 )

větší lhář je podkoní Karel

krupan10 ( 18. března 2013 11:45 )

ty máš cukrovkářskou hlavu, rozbředla ti trochu mozková kůra

krupan10 ( 18. března 2013 11:42 )

ty ještě větší

Zobrazit celou diskusi