Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Našli těla lichváře Draka a jeho manželky: Policie hledá možného únosce

Autor: psch, Ivana Žáková - 
14. března 2013
17:11

Strach a beznaděj prožívala dva týdny dcera manželů Muszańských. Rodiče se jí za neznámých okolností ztratili, policie po nich až dodnes pátrala. Těla Zbigniewa (†66) a Jarmily (†58) našli v garáži v zapadlé ulici Na Burni ve Slezské Ostravě. Podle exkluzivních informací Blesku tři vrahové patřili mezi blízké přátele a dlužníky Draka, jak všichni mrtvého muže přezdívali.

Čtrnáct proplakaných a nejtěžších dní v životě má za sebou dcera Muszańských. „Od počátku jsem uvnitř cítila, že maminka s taťkou už nežijí. Nepřála jsem si nic jiného, než aby je policie našla a já je mohla důstojně pohřbít,“ svěřila se Blesku dcera, která se stále bojí zveřejnit svoji totožnost.

Hlavní z podezřelých zločinců, Jiří Bohdálek (54) z Nového Bohumína je totiž na útěku. Blesku se podařilo vypátrat, že jeho komplicem měl být Michal Z. (38), kterého kriminalisté zatkli přímo v bohumínské nemocnici. Tam byl hospitalizovaný proto, že se pokusil spáchat sebevraždu. Patřil k Drakovým nejbližším známým a zřejmě mu i dlužil velké peníze. Prásknul, kde jsou ukrytá mrtvá těla a také třetího komplice, Lumíra M. (39), kterého už měla zatknout policie.

Drak půjčoval peníze přátelům

Zbigniew Muszański byl totiž známý tím, že půjčoval peníze, které si vydělal jako jazzmann. Po čtvrt století hrál na lodích na varhany a projel tak celý svět. „Chodili za ním hlavně známí a pořád ho otravovali o peníze. Mnozí mu pak dluhy nevraceli a se směnkami se musel obracet na soud,“ potvrdili Blesku Drakovi příbuzní.

Je jisté, že vraždu manželů má na svědomí trojice zločinců, kteří už poznali kriminál. Jak byla dcera od počátku přesvědčena a Blesku také potvrdil zdroj blízký policie, zločin spáchali profesionálové, kteří po sobě dobře zahladili stopy. Muszańské museli dobře znát, jinak by je Drak nepustil do domu. Paní Jarmila byla nepohodlná svědkyně.

Byli to profesionálové

"V domě nebyly stopy po rabování, bylo tam uklizeno, vypráno i přichystané jídlo. Rodiče odvezli autem, bylo jinak zaparkované, špinavé, uvnitř bahno. Znám taťku, do takového by nesedl.“ popsala Blesku dcera. Zdroj blízký policii Blesku prozradil, že manželé byli přinuceni otevřít trezor, ze kterého zmizely peníze, zlotky a zřejmě i směnky.

Co se stalo

Manželé zmizeli v noci poslední únorový den. Zločinci je zřejmě zastřelili a unesli v jejich autě, černém Renaultu Laguně combi, které pak zpátky zablácené a opačně, než stávalo, zaparkovali u domu. Celou noc nechali v domě svítit a ukradli kromě peněz a směnek, veškerý kamerový systém a Drakův počítač se záznamem, který zachytil vrahy.

Nebezpečný zločinec

Kriminálka pase po Jiřím Bohdálkovi (54) z Nového Bohumína. „Pohybuje se snad na území republiky. Je nebezpečný a možná má i střelnou zbraň. Je vysoký 195 centimetrů, atletické postavy, má krátké tmavé, prošedivělé vlasy. Užívá osobní motorové vozidlo Škoda Superb, černé barvy,
RZ 7T03874, které má ztmavená zadní skla,“ sdělila Blesku mluvčí krajské policie Soňa Štětínská.