Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Duka o papeži: Stal se zázrak! Venezuela: Ne, volbu řídil Chávez ze záhrobí

Autor: simao, ČTK - 
14. března 2013
14:59

O samotné volbě mluvit nemůže, je vázán slibem mlčenlivosti. Přesto něco málo kardinál Dominik Duka ve Vatikánu prozradil. Jediného favorita neměl, papež František je pro něj však velkým příslibem. Nové hlavě římskokatolické církve mezitím chodí gratulace z celého světa. Poněkud zvláštní však přišla z Venezuely, kde truchlí nad ztrátou prezidenta Huga Cháveze.

Kardinál Dominik Duka se zúčastnil volby nového papeže. Prý věřil, že se jím stane někdo z Jižní Ameriky. "Církev si je vědoma převahy ostatního světa nad Evropou, co se počtu katolíků týče," napsal Duka na webu pražského arcibiskupství. Jediného favorita prý neměl. Po Františkově zvolení si však myslí, že by nový papež mohl jít cestou reforem církve.

Duka: Je to výrazná osobnost

Duka také přidal osobní zážitek s papežem. "Když jsem poprvé pozdravil Svatého otce Františka a gratuloval mu, řekl jsem, že se stal zázrak - z jezuity se stal dominikán," napsal Duka na facebooku s tím, že bílý hábit nosí papežové po dominikánovi Piu V., zatímco jezuité chodí tradičně v černé.

"Je to výrazná osobnost, člověk, který je velmi aktivní, působil v Argentině, která do jisté míry již dlouhou dobu držela prim v latinskoamerických zemích," pokračuje český kardinál. "Vystupuje velmi prostě a úvahy o tom, že bude citlivý k sociálním otázkám, jsou zcela namístě. To dosvědčuje i volba jeho jména," dodává Duka s odkazem na ctnostného Františka z Assisi.

"Nebyl kandidátem médií," poznamenal pak kardinál Vlk s tím, že papež byl zvolen Duchem svatým. Vlk již tentokrát volit nemohl, protože překročil věkovou hranici 80 let.

Obama: Je zastáncem nejzranitelnějších

Barack Obama: "Je zastáncem chudých a nejzranitelnějších mezi námi, nese v sobě dál poselství lásky a soucitu, které inspirovalo svět po více než dva tisíce let."

Polský arcibiskup Jozef Kowalczyk: "Dávno se mluví o tom, že americký kontinent je světadílem katolické budoucnosti. Mnoho let tam vzniká zvláštní styl pastýřské práce."

Německá kancléřka Angela Merkel: "Mnozí lidé, včetně těch, kteří žijí daleko za hranicemi katolického a křesťanského světa, očekávají, že jim nový papež ukáže cestu, kterou je třeba jít nejen v otázkách víry, ale i míru a spravedlnosti".

Vladimir Putin: "Jsem přesvědčen, že konstruktivní součinnost Ruska a Vatikánu se bude i nadále úspěšně rozvíjet na základě křesťanských hodnot, které nás sjednocují."

Výběr papeže řídil ze záhrobí Chávez, zaznělo z Venezuely

Venezuelský viceprezident Nicolás Maduro si myslí, že volbu nového papeže ovlivl ze záhrobí zesnulý Hugo Chávez: "Víme, že náš velitel vystoupil na nebesa a stojí tváří v tvář Kristovi. Cosi výběr papeže ovlivnilo, někdo nový stál po boku Krista, řka: 'Zdá se, že čas Jižní Ameriky nastal'."

Peking věří ve zlepšení vzájemných cztahů s Vatikánem a žádá, aby papežský stát přerušil diplomatické styky s Tchajwanem a aby se nevměšoval do vnitřních záležitostí Číny, zopakovala mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing.

Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás pozval nového papeže k návštěvě Betléma, rodiště Ježíše Krista a vyzval ho "ke společnému boji za mír, zejména na Blízkém východě".

Do Svaté země pozval papeže ii izraelský prezident Šimon Peres: "Židé, muslimové a křesťané ve Svaté zemi uvítají nového papeže s láskou a úctou."

reggina ( 15. března 2013 08:34 )

To je kreten, "stal se zazrak", a jaky, ze zvolili papeze? Ja ten jeho "oblicej" nemuzu videt, ani na jedne fotce nevypada sympaticky. Rozezrany, falesny, ZBYTECNY!

reggina ( 15. března 2013 08:25 )

No oni, jezuiti, takove byli odjakziva.

joynkaa ( 14. března 2013 18:00 )

Otec je velmi sympatický - žije prostě a má sociální cítění. Aspoň v církvi se to nosí. Vybrali dobře

reggina ( 14. března 2013 17:35 )

peterwilliams ( 14. března 2013 17:20 )

jdete s nima do ppprr..ele

Zobrazit celou diskusi