Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Matka Michalky tváří v tvář únoscům dcery: Zhroutila se a křičela

Autor: šim, ČTK - 
14. března 2013
11:42

Loni v létě si Běla Janová prožila deset dnů hotového pekla. Dvojice německých únosců jí ukradla dítě přímo z kočárku. Přestože má dcerku už měsíce šťastně zpět u sebe, hrůza přetrvává, stále je pod dohledem psychiatrů. Dnes se Běla s únosci své dcery potkala poprvé tváří v tvář u soudu.

Setkání s obžalovaným Uwem Reineckerem a Melanií-Christin Mariou Bernhart, s nimiž se dnes potkala u soudu v západoněmeckém Koblenci, kam přijela vypovídat, provázely silné emoce.

Matka na únosce křičela

Během svědectví se Běla Janová rozplakala a při odchodu obžalovaných ze soudní síně dala průchod i své zlobě. Na oba obžalované začala křičet. U soudu uvedla, že dodnes kvůli únosu trpí psychickými problémy a musí se léčit na psychiatrii. Požádala proto o odškodnění, jehož výši má určit soud.

V péči psychiatrů

"Pro rodinu to byl špatný pocit," řekl po skončení jednání strýc unesené Michalky Jaroslav Gombár, který spolu se svým bratrem a otcem děvčátka Michalem Gombárem Janovou u soudu doprovázel. "Zejména pro maminku. Dodneška to pro ni není lehké. Má z toho psychické problémy, léčí se na psychiatrii, bere nějaké léky. Ještě není v pořádku," potvrdil její výpověď.

Jsem jen oběť, tvrdí únosce

Vyžádal si ji obhájce obžalovaného Uweho Reineckera, který pomocí svědectví matky kojence chtěl soudu dokázat, že jeho mandant byl v případu jen obětí lží své partnerky. Podle advokáta byl Reinecker přesvědčen, že si bere svého vlastního potomka, kterého německému páru podle tvrzení družky někdo unesl v porodnici v Ústí nad Labem. Dokazovat to měly výkřiky obviněného při únosu: "Ty máš naše dítě!" Výpověď Janové však verzi obhajoby nepotvrdila.

Únosce se omluvil

Když se právní zástupce Reineckera jménem svého klienta jednadvacetileté matce, která vypovídala s pomocí tlumočníka omluvil, ta se rozplakala. Obžalovaná Melanie-Christin Maria Bernhart se chtěla Janové dokonce omluvit osobně, matka s ní však mluvit odmítla.

Za krádež auta vyšší trest než za únos

"Chceme co nejvyšší trest. Ať rozhodne spravedlivě soud," uvedl Jaroslav Gombár. Rozsudek by nyní mohl zazní nejdříve 25. března, na kdy je naplánováno zatím poslední stání. Za únos dítěte dvojici hrozí až pět let vězení. Za krádeže automobilů, podvod a falšování dokumentů, z nichž jsou také viněni, dokonce až deset let. Součástí verdiktu by měla být i případná výše odškodného pro Janovou, jak dnes uvedl předsedající soudce.