Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Svět marně vyhlíží papeže: Opět černý kouř nad Sixtinskou kaplí. Čeká se na bílý

Kardinálové nezvolili papeže ani napodruhé, nad Vatikánem opět stoupal černý kouř. Ke zklamání věřících, kteří zaplnili Svatopetrské náměstí
Kardinálové nezvolili papeže ani napodruhé, nad Vatikánem opět stoupal černý kouř. Ke zklamání věřících, kteří zaplnili Svatopetrské náměstí  (Autor: Reuters, EPA)
Autor: simao, ČTK - 
13. března 2013
14:41

Čekají na signál, ten z nebe nepřichází, a tak čekají dál. Kardinálové ani dnes  nezvolili nového papeže, k dalšímu kolu volby dojde proto v podvečer. Dočká se svět nové hlavy katolické církve, nebo si budou muset věřící na svého pastýře počkat další den, dva, nebo snad až do Velikonoc?

Z komína nad Sixtinskou kaplí se i dnes řinul černý kouř. Konkláve opět papeže nezvolila. Druhý volební den bude pokračovat odpoledne zhruba od 17:00 do 19:00 SEČ. Kardinálové vybírají nástupce papeže Benedikta XVI., který překvapivě odstoupil minulý měsíc.

Věřící, kteří se v době hlasovaní shromáždili ve Vatikánu na Svatopetrském náměstí, neskrývali své zklamání. "Nerad vidím černý kouř. Všichni čekáme na bílý, který oznámí, že máme opět papeže," citovala AP přítomného nigerijského kněze.

Černého dýmu se však dočkali přítomní potřetí. Poprvé to bylo včera večer, kdy se shromáždění 115 kardinálů, mezi kterými nechybí ani Dominik Duka, nedokázalo na novém papeži shodnout. Ke zvolení je třeba dvou třetin hlasů všech přítomných.

Americký teolog Thomas Reese poznamenal, že od roku 1831 nepřekročila volba nikdy pět dní a že teprve překročení této doby by znamenalo, že kardinálům je skutečně zatěžko najít nového papeže.

Šance, že nástupce Benedikta XVI. bude zvolen již dnes, sice podle některých komentářů je, ale nezdá se velká. Kandidátů je stále několik, ovšem žádný není vyloženě "horký". Vatikánu jde hlavně o to, aby se nová hlava katolické církve mohla účastnit již bohoslužeb o Velikonocích, které začínají na konci března.

Jelikož je průběh volby svázán s mlčenlivostí kardinálů, je velmi těžké odhadovat, jak se zatím volilo. Většina odhadů se však nyní zaměřuje na tři jména - favority zůstávají italský kardinál Angelo Scola, Brazilec Odilo Scherer a Kanaďan Mark Ouellet.

Americký prezident Barack Obama se přitom v rozhovoru pro americká média nechal slyšet, že případný americký papež by řídil církev stejně účinně jako papež z jakékoli jiné země.

edifanbasten ( 13. března 2013 19:06 )

Nevím za koho považujete svět, ale já osobně žádného papeže nečekám a je mi jedno kdo této pedofilní skupině bude vládnout. Přeji si pouze spravedlnost a to je dostat ty pedofily před soud a řádně je odsoudit. Navíc je třeba tuto zločineckou organizaci úplně zrušit a postavit mimo zákon.

smrk ( 13. března 2013 16:49 )

Proč by né,když to d.o.b.y.t.k.ů.m. platíme,že !!!!

smrk ( 13. března 2013 16:48 )

Třeba pálej každej večer p.o.s.r.a.n.ý. trenky devianti.

naidka ( 13. března 2013 16:15 )

kam se hrabe Spolana Neratovice.

reggina ( 13. března 2013 16:08 )

Pnevmatikami

Zobrazit celou diskusi