Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nečas stále nemá ministra obrany: Kníže se opřel do slabé ODS, premiér ho okřikl

Mezi šéfy ODS a TOP 09 Nečasem a Schwarzenbergem došlo ke slovní přestřelce
Mezi šéfy ODS a TOP 09 Nečasem a Schwarzenbergem došlo ke slovní přestřelce  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
13. března 2013
12:23

Ve vládě premiéra Nečase to vře, mezi šéfy ODS a TOP 09 došlo ke slovní přestřelce. A to kvůli neobsazenému postu ministra obrany, který je prázdný od prosincového vyhazovu Karolíny Peake. Kníže Schwarzenberg vzkázal, že na Nečase chce zatlačit, ať situaci vyřeší. Premiér ho však okřikl jako malého kluka, ať si hledí svého a problémů své strany.

Vicepremiér Karel Schwarzenberg (TOP 09) předem avizoval, že se na dnešním jednání vlády zeptá premiéra Petra Nečase (ODS), jak si představuje další vývoj okolo neobsazené funkce ministra obrany.

Podle knížete je již nejvyšší čas vybrat šéfa resortu, který po prosincovém rychlém odvolání vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) dočasně řídí sám premiér. "Vidím to jako problém. Je nejvyšší čas, aby byl ustanoven ministr obrany," sdělil kníže ČTK.

Kníže: Čím je ODS slabší, tím více ministerstev chce

Nečas dosud v médiích uváděl, že má několik kandidátů, kteří splňují jeho podmínku nestranického odborníka. Nejčastěji padala jména nynějšího prvního náměstka Vlastimila Picka, ale i několika dalších diplomatů s armádními zkušenostmi. A dokonce se spekulovalo opět i o ženě - velvyslankyni při OSN a OBSE Veronice Kuchyňové Šmigolové.

Kníže si však myslí, že si ODS chce resort nechat pro sebe. "Což by byl zajímavý vývoj. Čím slabší je ODS, tím víc ministerstev si nabírá," dodal lehce jízlivě Schwarzenberg.

Nečas: Všímejte si svého, kníže. Hlavně sKaret

Nečase, jehož ODS povážlivě klesají preference, to pořádně namíchlo. Okřikl knížete jako malého kluka. "Doporučil bych mu, aby se jako předseda TOP 09 spíše více staral o nápravu vážných problémů v resortu práce a sociálních věcí," zareagoval Nečas a poukazoval při tom na problémy ministerstva, které vede Ludmila Müllerová (TOP 09). A které nestíhá hasit průšvih jménem sKarta, se kterým přišel Jaromír Drábek.

O sKartách dnes opět jednal Nečasův kabinet. Existovala možnost, že se tenhle kontroverzní vládní produkt zcela zruší. To však dnes smetla vláda ze stolu. "Vláda zaujala negativní stanovisko k senátnímu návrhu na úplné zrušení sKaret... sama navrhne některé parametrické změny pro jejich využití," uvedla po jednání kabinetu vicepremiérka Peake.

krupan10 ( 14. března 2013 11:34 )

hlavně, že ho všichni prolhaní a degenerovaní pravdoláskaři a havloidi houfně volili. Za to by si měli nafackovat před zrcadlem

marmat ( 13. března 2013 17:43 )

Tady bude rozhodně i ZDVOJENÝ PLAT = každej měsíc dobrej!

marmat ( 13. března 2013 17:38 )

Ta koule je NĚCO, co ať je to ,jak je to a KDO je to, tlačí Vás VELMI,ale VELMI v žaludku... Až se na to VYIGNORUJTE budete koukat jak se uleví!

marmat ( 13. března 2013 17:33 )

Tady to bude rozhodně i ZDVOJENÝ PLAT=každej měsíc dobrej!

jana999 ( 13. března 2013 17:19 )

koneckonců, jak je vidno ministr obrany nikomu nechybí a když to mohla dělat parkanová, peack, tak to zmákne i tolja a aspon se ušetří na platě, stejně doufám, že po volbách ti zloději z politiky zmizí a tím myslím i tu chrápající kouli, která za naše prachy prochrápe pracovní dobu, to je totiž taky zlodějna

Zobrazit celou diskusi