Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kdo po Klausovi převezme roli rebela v EU? Zeman to nebude. Možná Orbán

Václav Klaus proslul svým euroskepticismem. Roli největšího rebela v EU by po něm mohl převzít maďarský premiér Orbán
Václav Klaus proslul svým euroskepticismem. Roli největšího rebela v EU by po něm mohl převzít maďarský premiér Orbán  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, INT - 
13. března 2013
09:41

Václav Klaus proslul svým negativním vztahem k Evropské Unii. Po jeho konci v čele českého státu se však otevřela otázka, kdo po Klausovi převezme žezlo jednoho z největších kritiků. Miloš Zeman to nebude, nový český prezident chce na Hradě vyvěsit vlajku EU.

Václav Klaus ani nepočkal, než Zeman dokončí svou inauguraci, a ještě před položením věnce k soše T. G. Masaryka na Hradčanském náměstí opustil v pátek Zemana i svou manželku Livii. A vydal se kvapem na letiště. Zamířil do Spojených států, kde se na půdě konzervativního institutu Cato ve Washingtonu pustil opět do své oblíbené kritiky Evropské Unie.

Klaus v USA: Unie je ve slepé uličce

Klaus se sice nedomnívá, že je nezbytné rozpustit EU, ale její fungování považuje za chybné. A tvrdí, že jsou nutné zásadní změny. "Jsem přesvědčen, že jsme ve slepé uličce, a tam nelze jít vpřed," sdělil svým posluchačům Klaus s tím, že třeba takové Řecko není viníkem nynější finanční krize, ale její obětí.

Za problematickou vidí mj. měnovou unii a zavádění eura. To lze prý v šesti až osmi zemích, ostatní by toho měli být ušetřeni. Klaus také přiznal: "Osobně jsem se bál vstupu do EU, ale neměli jsme žádnou jinou možnost, pokud jsme chtěli být normální evropská země se všemi plusy a minusy."

Europoslanec: Nad Klausovým odchodem nikdo neuroní slzu

Evropský parlament však nyní trápí vlastní starosti. Bude se v něm dále jednat o rozpočtu EU pro období 2014-2020, který však vzniká v "porodních" bolestech.

Během příprav na hlasování zavzpomínal německý europoslanec Jo Leinen na Klausovo renomé v Unii: "Nikdo v Evropě neuroní nad Klausovým rozloučením ani slzu. Je dobré, že konečně opouští politickou scénu." Sdělil médiím ostře Leinen s tím, že Klausův přístup a jeho trvalé obstrukce v evropských záležitostech málem uvrhly Česko do izolace.

"Jeho odmítání podepsat lisabonskou smlouvu vstoupí do historie jako trapné divadlo. Amnestie zločinců ukazuje způsob myšlení pana Klause," dodal Leinen.

Zeman vztyčí nad Hradem vlajku EU: Spolu s Barrosem

Klaus však již není státníkem, a tak vyvstává otázka, kdo převezme jeho roli největšího evropského kritika a politického rebela v EU. Miloš Zeman to nebude. Ten se chystá nad Hradem vztyčit vlajku Unie a zve do Prahy při téhle příležitosti předsedu Evropské komsie Barrosa.

"Zatím neoficiálně je navržený termín, který umožňuje panu Barrosovi přijet do Prahy a který nekoliduje s jinými termíny," přiznal Zeman v rozhovoru pro Právo. "Je to otázka krátké poměrně krátké doby, v řádu týdnů," dodal nový český prezident.

Podle deníku Insider nyní v Evropě bude slyšet především maďarský premiér Viktor Orbán. V pondělí se třeba zasloužil o prosazení novely maďarské ústavy, kterou Brusel odsoudil. A stále zřetelněji se vymezuje proti EU. "Evropští byrokraté jsou stejní jako sovětští aparátčíci," řekl Orbán v reakci na údajný diktát z Bruselu.

praha48 ( 17. března 2013 11:32 )

Doufam, ze super expresident si nebude dlouho uzivat s jeho zenou-dcerou byvalyho nacisty zivot, tento zamecek jsi nekoupil za poctive vlastni penize a tak pocitej dny tveho zivota!!!S poctivosti se nejdal dojde a kazde ucho se u dzbanu uterhne!! Chudaci sousedi tem nezavidim, ze musi videt Vase ... Ukradene penize si stejne nikdo do hrobu nevezme!!! Emigraci jsi nedostal, nikdo ji nenabidnul??Kdo by o vas stal???Ostuda jen pro Prahu, ze tam bydli velky parasit

itartas ( 16. března 2013 20:53 )

buran jsi ty

itartas ( 16. března 2013 20:52 )

on Klaus co se týče EU moc dobře věděl a tušil,kam spěje a co za tím je...ono to zase není tak těžké pochopit...stačí si třeba něco např. přečíst o Bilderbergu

kakamilek ( 13. března 2013 13:10 )

EU přišla o rebela,získala burana.Ten se hledá hůř.Rebel se najde nato tata.

Zobrazit celou diskusi