Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Závislák na pervitinu a hrách s IQ 90: Ubodal matku a babičku, jde sedět na 9 let!

Vrah Petr Belančík jde sedět na 9 let. Ubodal svou matku i babičku, soud mu potvrdil trest
Vrah Petr Belančík jde sedět na 9 let. Ubodal svou matku i babičku, soud mu potvrdil trest  (Autor: Foto Aha - Petr Novotný)
Autor: simao, ČTK - 
12. března 2013
16:44

Podle psychologů má IQ 90, je závislý na drogách a násilných počítačových hrách. Kombinace těchto věcí prý Petru Belančíkovi (26) setřela rozdíl mezi realitou a hrou a brutálně ubodal svou matku a babičku! Na 9 let jde proto do vězení se zvýšenou ostrahou. A zbytek života možná prožije v detenčním ústavu.

Brutální vraždy své matky a babičky se Belančík dopustil loni v lednu na sídlišti Špičák v České Lípě. Byl závislý na drogách, dlouhodobě užíval pervitin. Nitrožilně, několikrát denně a prý po dobu 10 let, jak řekl u soudu.

Obětem zasadil 140 ran

Podle všeho také pod vlivem drog zabíjel. Paranoidní představy v kombinaci se silnou závislostí na násilných počítačových hrách ho podle psychologických posudků dovedly až k závěru, že se ho jeho rodina chystá zabít.

Belančík si však počínal opravdu děsivě - matku (60) bodl více jak stokrát, babičku (80) čtyřicetkrát. Obě ženy měly mnoho ran i v obličejích.

9 let a pak detenční ústav: Šance na převýchovu? Prý mizivá

Vrchní soud v Praze dnes zamítl Belančíkovo odvolání a potvrdil mu jeho trest - 9 let za mřížemi ve věznici se zvýšenou ostrahou. Poté bude Belančík převezen do detenčního ústavu, kde může být až do konce života.

Podle znalců je šance na jeho převýchovu mizivá, trpí patrně těžkou poruchou osobnosti. "Zakládal si na výjimečném zjevu a tom, že je nejvýraznější osobností mezi českolipskými narkomany. Možnosti jeho resocializace jsou velmi omezené. Léčbu opakovaně odmítá," prozradil u minulého stání psycholog Slavomil Hubálek.

Belančík však u soudu tvrdil, že by se vyléčit chtěl. Psychiatrička Alena Gayová si to však nemyslí: "Není to osobnost, která by spolupracovala a chtěla se léčit. Jeho psychopatické zneužívání drog není léčitelné," prozradila v soudní síni.

ppadys13 ( 17. března 2013 00:51 )

 jen devět let?????To je k smíchu.

krupan10 ( 13. března 2013 11:56 )

myslím, že když nebyl při smyslech, že by to měla být přitěžujíci okolnost. Když si pomyslím, že za 9 let tohle hovado vyleze ven a zase něco provede, protože se v lochu v lecčem zdokonalí, je mi z toho všecho zle. To ještě bude žrát vyváženou stravu, ovoce, vitamíny, za naše prachy. Klepat dnes nikdo nemusí, taková je "demokracie".

hiawatha ( 12. března 2013 21:22 )

Tak tohle me opravdu zvedlo ze zidle . 9 let za dvojnasobnou brutalni vrazdu, pricemz jedna z obeti je vlastni matka a druhou obeti je babicka??? Ten zmetek by mel byt popraveny na fleku a bez soudu ! A poctivi lidi ho ted budou jeste v kriminale (nebo potom v ustavu) zivit. V pripadech, jako je tento, ja volam po trestu smrti. Prece neni mozne, aby poctivi lide zivili takovou zrudu! A to, ze byl na perniku, to neni polehcujici okolnost, ale mela by byt pritezi - tenhle stav si ten zm.d privodil sam. Skoda, ze ho matka tenkrat pred 26 lety nepotratila. Z toho by fakt jeden blil...

brutal ( 12. března 2013 20:38 )

Onehdá byl i alkohohol polehčující okolnost,ale někoho napadlo to zrušit a naopak použít jako přitěžující okolnost,v případě požívání drog to ještě neplatí(mimo řízení mot.vozidel).

sores ( 12. března 2013 18:02 )

To je už do nebe volající co je za bordel a nespravedlnost v Česku. Koho zajímá že to byl narkoman, prostě zavraždil dva lidi tak doživotí a basta.Za 5let ho pustí a bude zabíjet dál.Měl by zabít někoho z rodiny co mu dal tak nízký trest nebo někoho z politiků a rozdíl by byl obrovský. To by možná to doživotí dostal.V Emirátech by se s ním n.esrali, tam jsou hodně přísné tresty, včetně trestu smrti.Pořád se bere ohled že nebyl při smyslech parazit hnusnej.

Zobrazit celou diskusi