Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman zaútočil na svobodu slova, tvrdí petice

Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu zaútočil na média. Známé osobnosti proto proti němu sepsali petici
Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu zaútočil na média. Známé osobnosti proto proti němu sepsali petici  (Autor: Foto Blesk)
Autor: ljš, ČTK - 
12. března 2013
15:06

Zatímco ve Vladislavském sále, sklidil nový prezident Miloš Zeman za svůj útok proti části českých médií potlesk. Petici, kterou proti němu sepsala řada významných osobností, si asi za rámeček nedá. Podle ní tak totiž Zeman napadl jeden ze základních pilířů demokracie - svobodu slova.

Prezident Miloš Zeman svým pátečním inauguračním projevem nepřímo zaútočil na svobodu projevu, když se vymezil vůči části médií. Uvádí to text petice, ve které Zemanova slova odsoudila řada osobností. Patří mezi ně například spisovatelé Ivan Klíma a Jáchym Topol, historik Petr Placák či publicisté Bohumil Doležal a Leo Pavlát. Autoři zaslali petici premiérovi Petru Nečasovi (ODS) a dalším politikům. Žádají je o vyslovení jasného stanoviska k Zemanovým slovům.

Nový prezident při pátečním uvedení do úřadu v projevu řekl, že chce bojovat proti "ostrovům negativní deviace". Zařadil k nim "kmotrovské mafie", neonacistické bojůvky a tu část médií, která se zaměřuje na manipulaci veřejným míněním.

"Prezidentovo stanovisko považujeme v celém polistopadovém vývoji za bezprecedentní," uvádí text petice. Podle jejích autorů prezident v nástupnickém projevu uplatnil vůči části médií princip kolektivní viny. "Paušálním odsouzením připomíná různá prohlášení předlistopadových politiků," uvádí petice.

Kromě ministerského předsedy Nečase je dopis adresován prvnímu místopředsedovi vlády Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové, šéfovi Senátu Milanu Štěchovi, předsedovi opoziční ČSSD Bohuslavu Sobotkovi, místopředsedovi sociální demokracie Michalu Haškovi a vicepremiérce Karolíně Peake (LIDEM).

Podle autorů petice by uvedení politici neměli Zemanova slova adresovaná médiím ignorovat ani veřejně podporovat. "Proto Vás žádáme o jasné a jednoznačné stanovisko k těmto programovým záměrům prezidenta Zemana," píše se v petici.

krupan10 ( 13. března 2013 11:26 )

výplod chorýho mozku

krupan10 ( 13. března 2013 11:22 )

platí ho nolesní Karel, Dement, Menas von Sairait

krupan10 ( 13. března 2013 11:18 )

souhlasím s Vámi

krupan10 ( 13. března 2013 11:16 )

máte pravdu ! Demokracie tady také není : není tady vymahatelnost práva a 23 let se tady jenom lže a překrucuje se pravda, že pravdoláskaři ?

krupan10 ( 13. března 2013 11:14 )

zato ty volíš dementa, který zvedl ruku pro všechny devastující zákony této vlády národní pohromy, moc nežgryndej

Zobrazit celou diskusi