Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

První dáma si začíná diktovat: Chce psa a bydlet budou v Lumbeho vile

Autor: psch, ČTK - 
10. března 2013
12:49

První dáma Ivana Zemanová začíná vystupovat ze stínu a diktuje první přání. V prvním už ji manžel vyhověl. Prezident Miloš Zeman oznámil, že s rodinou budou bydlet v Lumbeho vile u Jeleního příkopu nedaleko Pražského hradu. A přání číslo dva? Chce psa!

Svůj výběr Zeman v Partii na Primě zdůvodnil přáním žít v blízkosti přírody a tím, že jeho žena Ivana si přeje psa. Doplnil, že už má vybráno konkrétní štěně zlatého retrievera.

Zemanův tým krátce po páteční inauguraci uvedl, že nový prezident si nejprve prohlédne místa, kde by mohl bydlet, a teprve poté si vybere. Kromě vily po Klausovi bylo možností takzvané Masarykovo apartmá v jižním křídle Nového královského paláce. Zeman dnes poznamenal, že tento byt už fakticky neexistuje, protože část prostor zabrali úředníci prezidentské kanceláře.

Zeman dosud při pobytu v Praze využíval sídlištní byt ve Stodůlkách. Spojován je ale především se vsí Nové Veselí na Vysočině, kde v minulých letech strávil mnoho času.

Lumbeho vila je empírová budova nedaleko Jeleního příkopu, kterou nechal v polovině 19. století vybudovat pražský chirurg Karel Lumbe. Počátkem 20. století v ní bydlel malíř Miloš Jiránek a maloval z ní netradiční pohledy na Pražský hrad.

Do Lumbeho vily se Zeman s rodinou nastěhují co nejdříve Do Lumbeho vily se Zeman s rodinou nastěhují co nejdříve | Blesk - David Malík

Hrad vilu a okolní pozemky vlastní od roku 1925, využívala je správa hradu jako hospodářské prostory. Plány na rekonstrukci vily se začaly připravovat v roce 1993 a v roce 2004 si ji Václav Klaus vybral jako své nové sídlo. Manželé Klausovi se do vily o rozloze zhruba 200 metrů čtverečních nastěhovali v létě 2005, bývalý prezident se vystěhoval minulý týden.

mikulassilvestr ( 15. března 2013 18:32 )

Tento článek zde na diskizi nemá vůbec co dělat! Tak zde neotravuj a vydělávej si.Myslím si,že většina zde diskutijících bude ráda,když zmizneš a odejdeš,třeba do p....e!

barboran ( 12. března 2013 19:13 )

Článek má takový hezký Bleskovský název.

kathynka ( 12. března 2013 14:47 )

Ach, jak já ti závidím, my s mužem obýváme garsonku

vlamore ( 12. března 2013 13:34 )

-patří Anna 1234

vlamore ( 12. března 2013 13:33 )

Zobrazit celou diskusi