Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejdražší prodané dílo od Muchy v Česku: Studie za 4 miliony

Studie Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě od Alfonse Muchy se prodala za 4 miliony
Studie Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě od Alfonse Muchy se prodala za 4 miliony  (Autor: ČTK, Repro Dorotheum)
Autor: ČTK - 
9. března 2013
22:19

Zřejmě nejdražším prodaným dílem od Alfonse Muchy v Česku se stala studie Zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě k jednomu z obrazů Slovanské epopeje. Na první letošní aukci společnosti Dorotheum se dnes v Praze vydražila za čtyři miliony korun, s aukční přirážkou za ni nový majitel zaplatil 4,8 milionu.

Nejvyšší ceny dosáhl olej na plátně ženský akt Zrození Afrodity od Konstantina Makovského, prodal se za 8,5 milionu korun. I s aukční přirážkou se vyšplhal na 10,2 milionu.

Slovanskou epopej spravuje Galerie hlavního města Prahy a je málo pravděpodobné, že by se někdy kolekce rozměrných pláten dostala na volný trh. Je vystavena ve Veletržním paláci. Získat jednu ze studií je podle aukčního domu pro sběratele mimořádná příležitost.

Podle serveru Artplus.cz jde o nejdráže prodaný obraz Muchy v České republice. Odborníci z galerie Dorotheum zatím tuto informaci nepotvrdili.

Pořadatelé aukce uvádějí, že znalci vědí jen o dvou studiích, které před vznikem Slovanské epopeje Mucha vytvořil. Jedna z nich se před několika lety prodala v USA, druhá byla nyní v Praze na aukci.

"Studie pojednává o zavedení slovanské liturgie na Velké Moravě. Že se prodala za čtyři miliony, nebylo překvapením, protože jde skutečně o významné dílo. Takto formátově velký olej od Alfonse Muchy na českém trhu snad ještě nebyl, navíc je to studie ke slavné Slovanské epopeji," zdůraznil expert na výtvarné umění Dorothea Jan Nízký.

Ani výsledek dražby Zrození Afrodity od Makovského není podle Nízkého překvapující, protože díla ruských malířů takového významu, jakým autor byl, těchto cen na světových trzích dosahují. "Makovskij už v 19. století se svým dílem dotýkal impresivního pojednání obrazové plochy, takže vlastně se řadí k progresivnějším malířům ruského 19. století. Samozřejmě je ceněn i ve světě," uvedl Nízký.

Jeho dražba se stala středem rekordního zájmu sběratelů z celého světa. S největší pravděpodobností zakoupil obraz rusky mluvící dražitel, který aukci sledoval po telefonu. Jeho vyvolávací cena 1,2 milionu korun se zvýšila za pár minut více než sedmkrát. Ruští autoři si v poslední době drží vysoké ceny nejen na zahraničích, ale i na českých aukcích, poznamenal Nízký.

Kromě Makovského byl mezi sběrateli zájem také o malíře z podkarpatské Rusi Vojtěcha Erdélyiho. Výrazný skok zaznamenalo jeho dílo s názvem Krajina nad řekou, které bylo z původní vyvolávací ceny 180 tisíc prodáno za 1,02 milionu korun.

picpa ( 10. března 2013 13:55 )

Dodavatelé nás válcují! V řadě kategorií rychloobrátkového zboží je tržní význam i jen jednoho dodavatele silnější než 3 největších obchodníků dohromady! Nejmarkantnější je vysoká míra tržní dominance dodavatelů v kategoriích prací a čisticí prostředky, minerální vody, pivo, margarín, káva, sycené nealko nápoje, sušenky. Dalšími kategoriemi s výrazně vysokým tržním podílem největších dodavatelů jsou např. čokoládové výrobky, tuky, jogurty či ovocné džusy, drůbež, vejce... To jsou ale tři čtvrtiny výrobků obsažených v našich nákupních košících. 

santini ( 10. března 2013 06:36 )

Co to je,málo pravděpodobné?To mě začíná nasírat,protože pro mě to v překladu znamená,že v naší zlodějské republice,že je ta vládnoucí pakáž schopná prodat a zašantročit i tenhle poklad

Zobrazit celou diskusi