Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Další sebevražedný útok v Afghánistánu: Tálibán chtěl vystrašit amerického ministra obrany. Zemřelo 9 lidí!

Autor: ČTK, lm - 
9. března 2013
10:53

Sebevražedný atentát před afghánským ministerstvem obrany si dnes ráno vyžádal podle místní policie nejméně devět mrtvých a 14 raněných Afghánců. K útoku se přihlásil Tálibán. Radikální skupina chtěla ukázat právě přítomnému americkému mistrovi obrany svou sílu.

Americký ministr obrany Chuck Hagel, který je od pátku na návštěvě Afghánistánu, je v pořádku na jiném místě Kábulu, ujistil Pentagon. K útoku se přihlásilo afghánské fundamentalistické hnutí Tálibán.

Útok svědčí o stálé hrozbě místních islamistů v době, kdy se zahraniční spojenci Kábulu v čele s USA chystají postupně odejít ze země. Navíc se tak stalo během první návštěvy nového šéfa Pentagonu v Afghánistánu.

"Útok nebyl veden přímo na něj (Hagela). Chtěli jsme mu ale vzkázat, že jsme stále s to udeřit v Kábulu, a to i v době, kdy je zde vysoký představitel americké obrany," uvedl Tálibán v prohlášení.

Mluvčí afghánského ministerstva obrany řekl, že silnou explozi asi 30 metrů od hlavní brány ministerstva způsobil sebevražedný útočník před 9:00 místního času (5:30 SEČ), kdy na ministerstvu začíná pracovní směna. Po explozi následovala zatím blíže neupřesněná přestřelka.

"Jsou tu civilní oběti, ale ne mezi zaměstnanci ministerstva obrany," prohlásil mluvčí úřadu. Podle něj útočník přišel pěšky, podle jiných zdrojů přijel na kole. Mluvčí policie upřesnil, že dva zaměstnanci ministerstva jsou mezi zraněnými.

pgga ( 9. března 2013 23:45 )

prefikana ( 9. března 2013 13:26 )

zas//rany Taliban

Zobrazit celou diskusi